Clicky

 
Transport Online - Enitor Primo wil af van cao-afspraken met werknemers

Enitor Primo wil af van cao-afspraken met werknemers

Enitor Primo wil af van cao-afspraken met werknemers
02-03-2021 10:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

BUITENPOST - FNV en CNV denken aan acties tegen het Friese bedrijf Enitor Primo in Buitenpost. Zij organiseren dinsdag 2 maart twee bijeenkomsten om te peilen hoe het personeel daar tegenover staat. De fabrikant van kunststofprofielen probeert via de ondernemingsraad een nieuwe cao voor zijn werknemers te blokkeren. Lex Makkinje, FNV-bestuurder Industrie: "En daar zijn de mensen die er werken natuurlijk helemaal niet blij mee."

De huidige cao is vorig jaar op 30 september verlopen. Toch zijn de bonden niet welkom om nieuwe afspraken te komen maken. Makkinje: "We weten dat de directie is gevraagd met de bonden in gesprek te gaan, maar daar ziet zij liever vanaf. Wij zijn als vakbonden niet welkom, terwijl maar liefst twee derde van het personeel vakbondslid is. Naar nu blijkt, heeft de directie andere plannen. Vandaar dat medewerkers ons hebben gevraagd te komen en een bijeenkomst te organiseren."

De directie van Enitor Primo wil met de eigen or-leden een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) overeenkomen. Makkinje: "Dat is absoluut niet in het belang van de 235 werknemers: directies die zelf de arbeidsvoorwaarden opstellen en dan aan hun medewerkers vragen daarmee in te stemmen. Or-leden zijn als werknemers nooit geheel vrij in hun keuzes. Daarom zijn er vakbonden. Om de belangen van de werknemers te kunnen behartigen bij hun bazen zonder dat bijvoorbeeld ontslag dreigt."

Volgens Tristan Westra van CNV Vakmensen zou de insteek van de directie wel eens lelijk kunnen uitpakken: "De werknemers gaven eerder al aan helemaal klaar te zijn met de eigen ondernemingsraad nadat deze een pensioenregeling had afgesproken met de directie die een verslechtering inhield voor de werknemers. Deze nieuwe actie leidt vrijwel zeker tot acties. De mensen zijn erg ontevreden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,369
Diesel2,098

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden