Clicky

 
Transport Online - Heropenen terrassen 'ludieke' actie, er wordt niet geserveerd

Heropenen terrassen 'ludieke' actie, er wordt niet geserveerd

Heropenen terrassen 'ludieke' actie, er wordt niet geserveerd
01-03-2021 13:23 | Binnenland | auteur ANP

BREDA - Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers krijgt dinsdag een 'ludiek' karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd.

Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Dat willen ze laten zien door dinsdag hun terras opgepoetst en wel buiten zetten. Veel terraseigenaren verzinnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.

De Vos: "Het gaat om een ludieke actie waar iedere afdeling zijn eigen invulling aan geeft. Het is niet de bedoeling dat er geserveerd wordt, al ben ik er voor mezelf nog niet uit of ik me daar wel aan houd." Hij heeft een kroeg in Breda en zegt dat in de Brabantse stad dinsdag 40 tot 45 horecaondernemers hun terrassen buitenzetten om 12.05 uur. "We zullen laten zien dat het op verantwoorde wijze kan, met voldoende afstand."

Realiteitszin verloren

De woordvoerder van het actiecomité van de horeca-afdelingen is de coronabeperkingen voor de horeca beu en vindt dat de regering "elke vorm van realiteitszin heeft verloren" door eraan vast te houden. "Ik zie hier voor mijn café mensen op het plein bier drinken in groepen van soms wel zes man. Maar als ik er een tafel met stoelen bijzet, ben ik strafbaar. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn afgestapt van de werkelijkheid en lijden aan een enorme tunnelvisie."

Eerder was het de bedoeling dat er ook bediend zou worden, maar gebleken is dat de meeste ondernemers geen zin hebben in een coronaboete van 4000 euro of in ruzie met de overheid. Burgemeesters die ingelicht werden over de terrassenactie zeiden zonder uitzondering dat ze gaan handhaven als er geserveerd wordt op terrassen, want dat is binnen het coronabeleid verboden. "Ik heb veel begrip voor de ondernemers, maar ik kan in Breda niet toelaten wat elders gewoon verboden is", aldus burgemeester Paul Depla van Breda.

Ingrijpen voorkomen

Tal van afdelingen riepen de horecabazen in het weekend al op om ingrijpen van politie of handhavers te voorkomen. "We staan te trappelen om te beginnen aan een heel mooi seizoen. Het is de hoogste tijd. Gasten ontvangen op een terras met de nodige coronamaatregelen is veel veiliger dan toelaten dat er grote groepen in parken neerstrijken", aldus Jan van Hooijdonk, voorzitter van KHN afdeling Arnhem/Renkum. "Maar we gaan niet oproepen tot het plegen van een strafbaar feit", zegt voorzitter Ruud Keinemans van KHN-afdeling Zaanstreek.

Keinemans vindt een terras buiten zetten ook niet zo'n goed idee, net als burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem: "Zeer ongewenst en onverstandig. Uitzetten van terrasmeubilair zou passanten kunnen verleiden om daar met zelf gekochte drank en hapjes bij elkaar te gaan zitten. We moeten nu juist samen volhouden", aldus Marcouch. Ook in plaatsen als Apeldoorn, Deventer, Groningen en Nijmegen klinken dergelijke twijfels. Steden als Haarlem, Middelburg en Hoorn doen helemaal niet mee met de actie. Ook het toeristische Giethoorn haakte af, maar wil wel een "proeftuin voor de horeca" worden, zoals burgemeester Rob Bats heeft voorgesteld.

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag met de ministers Grapperhaus (Justitie) en De Jonge (Corona) over versoepeling van onder meer het terrassenbeleid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden