Clicky


Rutte en Hoekstra vallen elkaar aan op bezuinigingen en uitgaven

Rutte en Hoekstra vallen elkaar aan op bezuinigingen en uitgaven
26-02-2021 20:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vielen elkaar in het eerste grote verkiezingsdebat aan op de overheidsfinanciën. Volgens premier Rutte belooft het CDA van Hoekstra (tevens minister van Financiën) te veel, bijvoorbeeld door de verhuurdersheffing af te schaffen. Hoekstra vindt het op zijn beurt juist weer onverantwoord dat de VVD'er zegt niet te gaan bezuinigen.

Rutte zegt wel dat het lastig wordt niet te bezuinigen, met alle dure beloftes die het CDA volgens hem doet. "De teller staat al op 2,5 miljard, en we krijgen het RTL-debat nog. De teller loopt wel op", zei de premier en VVD-voorman in het NOS-debat op NPO Radio 1.

In zijn verkiezingspamflet schreef Rutte al: "we gaan de komende jaren niet bezuinigen". Ook Hoekstra wil eerst investeren in de economie. Als de economie genoeg aantrekt, vult de schatkist zich vanzelf genoeg op, verwacht de christendemocraat. Dan zijn besparingen niet nodig. Maar volgens Hoekstra is het niet goed om te beloven dat bezuinigingen uitgesloten zijn. Dat is een "fabeltje", zegt de CDA'er.

Dat debat was het eerste van de campagne waar Rutte, maar ook D66-lijsttrekker Sigrid Kaag aan meededen. In twee uur behandelden de lijsttrekkers van dertien partijen onderwerpen als de zorg, veiligheid en de overheidsfinanciën. Over dat laatste thema debatteerde Rutte met Hoekstra en PVV-leider Geert Wilders. Volgens de PVV-voorman moet vooral het geld dat wordt gestoken in de Europese Unie juist naar de Nederlanders gaan. Rutte wierp terug dat een vertrek uit de Unie, zoals de PVV voorstaat, Nederland veel meer geld zou kosten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions