Clicky

 
Transport Online - De Jonge over terrassen: ruimte voor versoepelingen is even op

De Jonge over terrassen: ruimte voor versoepelingen is even op

De Jonge over terrassen: ruimte voor versoepelingen is even op
26-02-2021 16:03 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - In elk geval de komende weken zullen de terrassen van restaurants en café's nog niet open kunnen, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet heeft ervoor gekozen een paar sectoren wat meer ademruimte te geven, maar het kabinet ziet voorlopig geen ruimte meer om de regels verder los te laten, zegt de bewindsman. "Laten we nou verstandig zijn. Behoedzaam, stap voor stap. Maar niet onverhoeds en de snelste route terug naar af kiezen. Dat is onverstandig."

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Zeker nu parken de afgelopen dagen vol liggen met mensen, vinden de restauranteigenaren en kroegbazen het wrang dat ze niet open mogen.

De Jonge zegt vrijdag begrip te hebben voor de onvrede van onder anderen horecaondernemers. "Maar dit is gewoon niet het moment om de teugels te laten vieren." De manier om de parken leeg te krijgen is niet het openen van de terrassen, maar handhaven in de parken zelf, aldus de minister. Dat betekent wel dat hij ook voor die sector perspectief wil bieden. "Op de wat kortere termijn" moet er voor de café's en eetgelegenheden ook wat mogelijk te zijn, bijvoorbeeld om terrassen alleen op bepaalde tijden te openen. Het kabinet zoekt naar manieren om het gebruik van terrassen mogelijk te maken, zonder dat het te druk wordt in de binnensteden.

Nieuw beslismoment

Op welke termijn hier dan precies duidelijkheid over komt, kan De Jonge niet zeggen. "Wanneer het kan." Dat gebeurt in elk geval niet de komende week: 8 maart is een nieuw beslismoment voor het kabinet, benadrukt hij.

De actiegroep van horecaondernemers mist perspectief en zegt dat de grens niet alleen financieel maar ook mentaal is bereikt. Maar het kabinet geeft mensen met de plannen voor grootschalig testen en de vaccinatiecampagne wel degelijk perspectief, meent De Jonge. "Het licht aan het einde van de tunnel is er. Laten we dat licht nou zelf niet uitdoen door te zeggen: we gooien alles open en zien wel wat er van komt. Dat is onverstandig."

De Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus praten maandag met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad over versoepeling van de coronamaatregelen. De door de horeca vurig gewenste heropening van de terrassen komt in dat gesprek ook aan de orde. Maar volgens De Jonge zijn er komende tijd echt alleen maar "kleine stapjes" mogelijk.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,481
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats