Clicky


Ozb en afvalstoffenheffing gaan flink omhoog

Ozb en afvalstoffenheffing gaan flink omhoog
26-02-2021 14:24 | Financieel | auteur Redactie

AMERSFOORT - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met gemiddeld 5,3 procent, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, met gemiddeld 7,8 procent.

In totaal verhogen 53 van de 363 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent. Koploper is de gemeente Opmeer (NH) met een stijging van 41 procent. Gemiddeld betekent dat voor huiseigenaren in deze gemeente een hogere aanslag van €121. Ook in Amsterdam, Ermelo, Renkum en Nunspeet is de ozb dit jaar meer dan 20 procent hoger dan in 2020. 

Het tegenovergestelde is het geval in de gemeente Venlo, waar de ozb dit jaar met 6 procent daalt. Ook in Goeree-Overflakkee, Weesp, Ommen en Oosterhout betalen huiseigenaren tenminste 2 procent minder belasting aan hun gemeente. 

Ozb omhoog door zorgkosten 

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stijgen de kosten van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg jaarlijks met 7 procent. Steeds meer gemeenten komen door deze hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen. 

‘Voorkom lastenverzwaring’

Vereniging Eigen Huis vindt dat budgettaire problemen in het sociaal domein niet mogen worden afgewenteld op mensen met een eigen huis. Het demissionaire kabinet heeft echter besloten deze discussie over te laten aan een volgend kabinet. "Hierdoor is het risico groot dat de ozb volgend jaar verder oploopt, omdat gemeenten na de zomer een sluitende begroting voor 2022 moeten maken", zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. "Daarom doen wij een dringend beroep op het kabinet om nu afspraken te maken over aanvullend budget om zo nieuwe lastenverzwaringen te voorkomen."

Met een petitie riep de vereniging het kabinet vorig jaar op te voorkomen dat de ozb om deze reden extra wordt verhoogd. De petitie werd door ruim 135.000 mensen ondertekend.

Afvalstoffenheffing flink hoger

De afvalstoffenheffing stijgt dit jaar met gemiddeld 7,8 procent. Ook hier zijn de onderlinge verschillen groot, omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt. In Baarn stijgt de afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens (gezinnen) met ruim 57 procent, een verhoging van €143. 

Bijzonder is de situatie voor huishoudens in de gemeenten Haren en Ten Boer. Door de bestuurlijke samenvoeging met de stad Groningen stijgt de afvalstoffenheffing hier met respectievelijk 118 procent en 49 procent naar €369. Door deze stijgingen staan deze gemeenten ook bovenaan de lijst met totale woonlastenstijgingen. 

In tegenstelling tot gemeenten met hogere tarieven zijn er ook plaatsen waar de afvalstoffenheffing juist daalt. Zo betalen huishoudens in Olst-Wijhe, Arnhem en Bronckhorst dit jaar ruim 20 procent minder aan afvalstoffenheffing. Dat scheelt hen al snel €50 tot €60.

Hogere belasting voor verbranden afval

Oorzaak van de stijging is de hogere belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van afval. Die belasting steeg vorig jaar van €13 naar €31 per ton afval. De rijksoverheid wil hiermee recycling bevorderen. Door deze lastenverzwaring door te berekenen in het tarief stijgt in veel gemeenten de afvalstoffenheffing dit jaar fors. Gemeenten mogen niet meer dan de gemaakte kosten in rekening brengen.

Cijfers per provincie en gemeente

Benieuwd wat jij in 2021 betaalt aan gemeentelijke woonlasten? Bekijk hier de cijfers per provincie en gemeente 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions