Clicky


Vrachtwagenchauffeur schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval Nijmegen

Vrachtwagenchauffeur schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval Nijmegen
26-02-2021 14:03 | Ongevallen | auteur Redactie

TER APEL - De rechtbank veroordeelt een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de snelweg A73 in Nijmegen met dodelijke afloop. De rechtbank legt een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging voor de duur van 1 jaar op.

Op 22 oktober 2019 vond in de gemeente Nijmegen op de snelweg A73 een dodelijk verkeersongeluk plaats. Hierbij waren de bestuurders van twee vrachtwagens, een bestelauto en twee personenauto's betrokken. De vrachtwagenchauffeur lette niet goed op toen hij een filewaarschuwingspaneel passeerde. Hij reed met onverminderde snelheid op de file in en reageerde daarbij ook niet op het afremmen van de andere voertuigen.  De man verklaarde tijdens de zitting dat hij zich niets meer van het ongeluk kon herinneren.

Onvoorzichtig en onoplettend gereden

Volgens de rechtbank heeft iedere verkeersdeelnemer de bijzondere zorgplicht om te anticiperen op komende verkeerssituaties. Van een beroepschauffeur wordt juist nog meer voorzichtigheid verwacht. De rechtbank oordeelt dat de man met zijn handelen zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest.

Grote impact

In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met het feit dat hij niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. De rechtbank leidt hieruit af dat de chauffeur normaal gesproken op een verantwoorde en oplettende manier aan het verkeer deelneemt. Verder weegt de rechtbank de duidelijk door de man geuite schuldbewustheid mee. Het ongeval heeft ook op hem een grote impact gehad en er is geen sprake geweest van opzet. Ook hij zal verder moeten leven met de gedachte dat hij een ongeluk heeft veroorzaakt waardoor een andere verkeersdeelnemer is overleden.

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Als gevolg van het ongeval heeft hij fysieke (en mentale) problemen waardoor hij sinds het ongeval niet meer werkt en mogelijk (volledig) arbeidsongeschikt zal worden verklaard. De rechtbank is dan ook niet overgegaan tot het opleggen van een gevangenisstraf.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats