Clicky

 
Transport Online - Vier miljard verlies voor luchtvaartconcern IAG

Vier miljard verlies voor luchtvaartconcern IAG

Vier miljard verlies voor luchtvaartconcern IAG
26-02-2021 10:51 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

LONDEN - Luchtvaartconcern IAG, eigenaar van British Airways en het Spaanse Iberia, heeft vorig jaar een verlies van meer dan 4 miljard euro geleden. En de coronacrisis is nog niet voorbij, waarschuwt het bedrijf. Vanwege de aanhoudende onzekere situatie durft IAG ook nog geen financiële vooruitzichten te geven.

Topman Luis Gallego roept op tot een internationaal testbeleid en een duidelijke routekaart om de huidige coronabeperkingen op het juiste moment af te bouwen, zodat er weer meer gevlogen kan worden. "We pleiten voor internationale gemeenschappelijke testnormen en de introductie van digitale gezondheidspassen om ons luchtruim veilig te heropenen."

De aangescherpte coronamaatregelen en reisbeperkingen van de afgelopen twee maanden vormen volgens kenners een bedreiging voor het aankomende zomerseizoen, een belangrijke periode voor de reissector. Sommige luchtvaartmaatschappijen zullen binnenkort daarom opnieuw financiële steun nodig hebben, zo wordt gevreesd.

Goed nieuws

Voor op het Verenigd Koninkrijk gerichte maatschappijen was er onlangs wel goed nieuws, toen de Britse premier Boris Johnson een plan presenteerde voor het langzaamaan afschaffen van coronamaatregelen. Dat zorgde direct voor een stroom aan boekingen van vliegtickets. Versoepelingen rondom internationale reizen worden volgens Johnson echter niet voor 17 mei verwacht. Ook is nog niet duidelijk wat dit dan zal betekenen voor de langeafstandsvluchten van IAG.

Door de coronacrisis heeft de hele luchtvaartsector het heel erg moeilijk. Air France-KLM leed vorig jaar een verlies van dik 7 miljard euro, werd vorige week bekend. Topman Ben Smith sprak van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. Bij KLM zijn vanwege de crisis ook al duizenden banen geschrapt. De Nederlandse en Franse overheid hebben ook al miljarden euro's aan staatssteun beschikbaar gesteld om het bedrijf te helpen, maar waarschijnlijk is er nog meer geld nodig. Daar worden nog gesprekken over gevoerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden