Clicky

 
Transport Online - Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten

Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten

Biden lanceert zijn eerste militaire aanval op Midden-Oosten
26-02-2021 10:46 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - President Biden heeft ruim een maand na zijn aantreden posities in het Midden-Oosten laten bombarderen. Het is zijn eerste militaire aanval als president van de Verenigde Staten. Volgens het Pentagon zijn in opdracht van de president luchtaanvallen uitgevoerd op posities van door Iran gesteunde milities aan de Syrisch-Iraakse grens. Het ging onder meer om een "controlepost" van de milities aan de grens in Syrië en andere faciliteiten in het oosten van dat land.

Volgens de Syrische regering kwamen zeventien mensen om het leven. Zij veroordeelde de "laffe" aanval als een slecht signaal van de nieuwe Amerikaanse regering. Het leidt tot een escalatie van het geweld in de regio, waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus.

De pro-Iraanse sjiitische milities worden verantwoordelijk gehouden voor de beschieting van een Amerikaanse militaire basis bij de luchthaven van Erbil in Iraaks Koerdistan op 15 februari. Biden zou om diplomatieke redenen hebben gekozen voor bombardementen "op een beperkte schaal". Momenteel wordt gezocht naar een manier om Iran een zes jaar geleden gesloten akkoord weer te laten naleven. Dat gaat over de beperking van het Iraanse nucleaire programma in ruil voor opheffing van economische sancties tegen dat land. Bidens voorganger Trump torpedeerde het akkoord in 2018 met opzegging en meer sancties tegen Iran.

Bovendien is niet duidelijk wie er precies achter de aanval op de Amerikaanse basis zat. De autoriteiten in Iraaks Koerdistan en de Iraakse regering onderzoeken dit. Een sjiïtische militie in Irak stelt verantwoordelijk te zijn en Iran zegt niets met die club te maken te hebben.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions