Clicky

 
Transport Online - Tweede Kamer vindt dat China genocide op Oeigoeren pleegt

Tweede Kamer vindt dat China genocide op Oeigoeren pleegt

Tweede Kamer vindt dat China genocide op Oeigoeren pleegt
25-02-2021 15:50 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat China volkerenmoord op de Oeigoerse moslimminderheid pleegt. Een motie hierover op initiatief van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie kreeg steun van een ruime meerderheid.

De motie "spreekt uit dat in China genocide plaatsvindt op de Oeigoerse minderheid". Onder meer CDA, SP, GroenLinks, PvdA, DENK en Partij voor de Dieren steunen deze uitspraak.

Het kabinet wil nog niet van volkerenmoord spreken, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Daarvoor is volgens hem een uitspraak van een internationaal hof of een uitspraak van de VN nodig. Er is wel sprake van "grootschalige mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren" die in de noordwestelijke regio Xinjiang wonen.

Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) is er wel degelijk sprake van volkerenmoord en moet het kabinet dat benoemen. "De detentiekampen waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zitten opgesloten zijn zo groot, dat je ze vanaf de ruimte kunt zien. Dit is de grootste massa-opsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag dat dit langer doorgaat is een dag te veel. We kunnen niet wegkijken."

De VVD steunt de motie niet. "Het is verschrikkelijk wat er met de Oeigoeren gebeurt, en de VVD vraagt daar stelselmatig aandacht voor, ook in directe contacten met China", laat buitenlandwoordvoerder Sven Koopmans weten. Hij is wel voor strafmaatregelen. "Maar genocide betekent uitroeiing van een volk, dat is de allerergste misdaad, en of daar daadwerkelijk sprake van is moet zorgvuldig worden vastgesteld, niet nu snel door de Nederlandse politiek middels een motie."

De Tweede Kamer heeft het kabinet eerder opgeroepen steun te zoeken voor Europese sancties tegen Chinese personen en bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren.

Het Canadese parlement nam maandag een niet-bindende motie aan die de behandeling van Oeigoeren door China als genocide bestempelt. China reageerde boos en heeft protest aangetekend.

Ook wil het Canadese parlement dat de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking worden verplaatst als de genocide doorgaat. D66 wil dat Nederland zich daarbij aansluit, maar kreeg geen steun van de Kamer.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onder de vorige president Donald Trump ook verklaard dat China genocide pleegt op de Oeigoeren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats