Clicky

 
Transport Online - Vrijspraak voor man met licht verstandelijke beperking na dood echtgenote

Vrijspraak voor man met licht verstandelijke beperking na dood echtgenote

Vrijspraak voor man met licht verstandelijke beperking na dood echtgenote
25-02-2021 13:56 | Binnenland | auteur Redactie

HAARLEM - Een 41-jarige man uit Winkel is door de rechtbank Noord-Holland vrijgesproken van strafbare betrokkenheid bij de dood van zijn echtgenote. Het slachtoffer bevond zich in een hulpbehoevende toestand op de keukenvloer in de echtelijke woning in Winkel en is daardoor overleden. Maar volgens de rechtbank was er bij de man geen sprake van opzet vanwege zijn verstandelijke beperking.

De verdachte en het slachtoffer hadden allebei een licht verstandelijke beperking waarvoor ze intensief werden behandeld en begeleid door een stichting. Op 13 oktober 2019 werd de vrouw levenloos aangetroffen in de woning waar ze samen met verdachte woonde. De dag ervoor had ze een grote hoeveelheid alcohol (ruim 20 halve liters bier) gedronken, gecombineerd met onder meer medicatie. Ze was in de loop van de avond een aantal keren gevallen, maar na de val in de bijkeuken, kon ze niet meer opstaan. Zoiets was vaker gebeurd. De verdachte heeft 's avonds geprobeerd om haar uit de bijkeuken te krijgen omdat ze op een koude stenen vloer lag, maar dat lukte niet.

Gedurende de nacht en ochtend heeft de verdachte meerdere keren geprobeerd het slachtoffer wakker te krijgen en naar boven te krijgen, door onder andere water over haar heen te gooien en in het gezicht te slaan. In de middag van 13 oktober kwam het slachtoffer bij, probeerde op te staan maar viel weer. Verdachte heeft haar vervolgens in de keuken getrokken en gooide nog eens water, bier en ketchup over haar heen, maar het slachtoffer bleef liggen en maakte rare geluiden. Ze wilde niet dat er hulp werd ingeschakeld.

Wat later heeft verdachte een foto en een video van het slachtoffer gemaakt die hij wilde doorsturen naar hun begeleiders zodat ze konden zien dat er iets aan haar verslavingsprobleem moest worden gedaan. Op het filmpje is te zien dat het slachtoffer dan nog licht beweegt en te horen dat verdachte zich ernstige zorgen maakt. Enige tijd later werd duidelijk dat zijn vrouw stervende was. Hij heeft haar geprobeerd te reanimeren zoals hij in een televisieserie heeft gezien. Daarna heeft hij hulp ingeschakeld, maar dat mocht niet meer baten.

Uit het gedrag van verdachte die nacht en de rapportages leidt de rechtbank af dat verdachte de ernst en de complexiteit van de situatie niet heeft overzien. Hij heeft niet tijdig medische hulp ingeroepen omdat hij niet besefte dat de toestand van het slachtoffer zo ernstig was; dat besef kwam pas toen het al te laat was. Daarom is er volgens de rechtbank ook geen sprake van opzet, in welke vorm dan ook. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats