Clicky


'China liet diplomatiek personeel VS anale coronatests ondergaan'

'China liet diplomatiek personeel VS anale coronatests ondergaan'
25-02-2021 10:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben bij China geprotesteerd omdat diplomaten anale coronatesten moesten ondergaan. Dat meldt VICE World News op basis van een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is onduidelijk hoeveel Amerikanen die test moesten ondergaan.

Het ministerie benadrukt dat het nooit heeft ingestemd met het gebruik van de betreffende test. Er is direct bezwaar gemaakt toen bleek dat sommige medewerkers de anale coronatest hadden ondergaan. "We hebben medewerkers opdracht gegeven om te weigeren als ze het verzoek krijgen om deze test te ondergaan", zegt de woordvoerder tegen VICE.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak het bericht tegen. "Naar mijn weten heeft China anale coronatesten nooit verplicht gesteld voor Amerikaans diplomatiek personeel", reageerde een woordvoerder van het departement.

Bij zo'n anale test wordt een wattenstaafje zo'n 3 tot 5 centimeter ingebracht. Chinese experts zeggen dat zo besmettingen aan het licht kunnen komen die bij andere testen onopgemerkt blijven.