Clicky

 
Transport Online - CNV: vrouwen in de overgang zwijgen op het werk over klachten

CNV: vrouwen in de overgang zwijgen op het werk over klachten

CNV: vrouwen in de overgang zwijgen op het werk over klachten
25-02-2021 09:03 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Veel vrouwen verzwijgen aan hun werkgever de fysieke en mentale klachten die ze hebben door de overgang, concludeert vakbond CNV op basis van onderzoek onder ruim 2000 vrouwelijke leden. Terwijl 60 procent van de vrouwen in de overgang stelt dat de combinatie werk en menopauze hen zwaar valt en één op de tien daardoor zelfs een burn-out krijgt.

Als vrouwen in de overgang zich ziek melden, zegt 94 procent niet dat het gaat om klachten die aan de menopauze zijn gerelateerd. 69 procent geeft aan dat de leidinggevende sowieso niet op de hoogte is van haar klachten. Een kwart van de vrouwen zegt niets, omdat ze bang zijn de carrièrekansen te schaden.

"Dit zijn zeer schokkende cijfers. Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. We hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers", zegt CNV-bestuurslid Anneke Westerlaken. "Het zou helpen als de menopauze meer bekendheid krijgt. En vrouwen opener zijn over hun problematiek. Van de vrouwen die het probleem wél op tafel leggen, geeft 80 procent aan dat de werkgever begrip heeft voor hun klachten. 30 procent zegt dat het werk wordt aangepast op de situatie."

Volgens de vakbond is de problematiek onder vrouwen in de overgang groot. 84 procent van de vrouwen heeft psychische of lichamelijke klachten, waaronder opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en hoofdpijn.

Werkgevers moeten zo snel mogelijk een menopauze-beleid ontwikkelen, vindt CNV, dat daarin ook een belangrijke rol weggelegd ziet voor de bedrijfsarts en voor vertrouwenspersonen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions