Clicky


Freek de Jonge start petitie tegen wantoestanden buitenlandse werknemers WK voetbal 2022 in Qatar

Freek de Jonge start petitie tegen wantoestanden buitenlandse werknemers WK voetbal 2022 in Qatar
24-02-2021 09:40 | Sport | auteur Redactie

AMSTERDAM - Freek de Jonge is dinsdagavond een petitie gestart tegen de werkomstandigheden van buitenlandse werknemers in Qatar. "Omdat in dat land het WK voetbal in 2022 plaatsvindt is de FIFA en daarmee de KNVB medeverantwoordelijk voor de slachtoffers die vallen bij de bouw van de stadions, infrastructuur en huisvesting", aldus de Jonge in een verklaring.

De cabaretier zegt niet op te roepen tot een boycot maar tot een veroordeling van de wantoestanden. Freek de Jonge geeft aan zijn standpunten verder niet te willen toelichten in de media.

"Iedereen kan naar de sites van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties gaan en zich op de hoogte stellen van de schrikbarende omstandigheden waaronder (rechtenlose) mensen moeten werken. Op basis van een eigen gevormde mening kan men de petitie tekenen. Op basis van de hoeveelheid instemmingen met de petitie kun je vaststellen of er een draagvlak is voor verdere stappen", aldus de Jonge.

"Het is onmogelijk eervol wereldkampioen te worden in Qatar", besluit Freek de Jonge zijn verklaring woensdagochtend.

Doordat werkgevers zoveel macht hebben over hun buitenlandse arbeidskrachten, is uitbuiting en arbeidsmisbruik in Qatar wijdverbreid. Wanneer een arbeidskracht klachten heeft, bijvoorbeeld omdat hij geen salaris krijgt, lange werktijden heeft, zijn paspoort in beslag is genomen of onder slechte omstandigheden moet leven, kan hij eigenlijk geen kant op. Er zijn nagenoeg geen mogelijkheden om de situatie aan te vechten. Arbeidsmigranten mogen niet toetreden tot een vakbond en mogen er ook geen oprichten, meldt Amnesty International.

Woensdagochtend waren er 429 handtekeningen gezet.