Clicky

 
Transport Online - Rutte: coronaregels eerder loslaten dan routekaart voorschrijft

Rutte: coronaregels eerder loslaten dan routekaart voorschrijft

Rutte: coronaregels eerder loslaten dan routekaart voorschrijft
23-02-2021 18:54 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte wil eerder coronamaatregelen gaan versoepelen dan de 'coronaroutekaart' van het kabinet voorschrijft. Die routekaart, begin deze maand gepresenteerd, geeft aan bij welke aantallen ziekenhuisopnamen en besmettingen versoepelingen mogelijk zijn. "Als je echt gaat kijken wat de deskundigen zeggen, heb je hele lage aantallen. Maar dat kan ook niet. Dus je moet al eerder dingen los gaan laten" zegt Rutte, die voor de campagne als VVD-lijsttrekker sprak met belangenclub ONL voor Ondernemers. "We moeten wel iets."

Rutte sprak onder anderen met voormalig VVD-campagneleider Frits Huffnagel. Die vroeg naar bijvoorbeeld de kermisbranche, die zegt met protocollen het aantal besmettingen op kermissen te kunnen beperken. Volgens Rutte hebben veel sectoren hun protocollen best in orde. Maar "iedere beweging is een risico voor het overspringen van het virus. Ja, zo kun je ook geen samenleving hebben, want we moeten ook bewegen en je wil elkaar zien. Dat is ook niet te doen."

Nu lijken de coronacijfers weer de verkeerde kant op te gaan, ziet Rutte. "Tegelijkertijd voel je ook met de hele samenleving: zo wil je ook niet verder. Dus je moet ook weer kijken: wat kan er." Volgens de routekaart, gebaseerd op het advies van de deskundigen naar wie Rutte verwijst, mogen evenementen pas echt georganiseerd worden op het niveau 'zorgelijk', bij minder dan tien ic-opnames per dag. Op dat niveau mogen de restaurants ook pas open voor gasten.

"Op dit moment, met 100.000 besmette mensen, met 550 mensen vandaag op de intensive care met een reproductiefactor die op één ligt en die weer aan het stijgen is, moet je het voorzichtig doen. Kan er dan niets? Nee, want dan word je ook gek."

Dinsdagavond kondigen Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een aantal versoepelingen aan tijdens hun persconferentie. Zo mogen kappers en schoonheidsspecialisten hun deuren weer openen, en mogen middelbare scholieren en mbo'ers weer naar school.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden