Clicky

 
Transport Online - CDA stelt vragen aan Europese Commissie over Franse dodehoeksticker

CDA stelt vragen aan Europese Commissie over Franse dodehoeksticker

CDA stelt vragen aan Europese Commissie over Franse dodehoeksticker
23-02-2021 16:17 | Politiek | auteur Redactie

BRUSSEL - Per 1 januari 2021 verplicht Frankrijk dodehoekstickers voor alle vrachtwagens die op Franse wegen rijden. Iedere vrachtwagen of bus moet nu voorzien zijn van drie stickers van ongeveer 30 centimeter groot achterop en aan beide zijkanten van het voertuig. Voor buitenlandse transporteurs geldt nu nog een coulanceregeling, maar per 1 april moeten ook zij aan de stickerverplichting voldoen.

Vervoerders uit de sector uiten grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de stickerverplichting en wijzen met name naar moeilijkheden in het containervervoer, autotransport en exceptioneel vervoer, waar de stickers niet op de lading geplaatst mogen worden.

CDA-Europarlementariërs Tom Berendsen en Annie Schreijer-Pierik zijn kritisch over de werkbaarheid en rechtmatigheid van de maatregel die Frankrijk afzonderlijk van andere lidstaten neemt en stellen vragen aan de Europese Commissie.

Tom Berendsen, CDA-woordvoerder transport en mobiliteit: “Verkeersveiligheid is een van dé speerpunten van Europees transportbeleid, daar hebben we de afgelopen jaren met Europese wet- en regelgeving volop op ingezet. Bijvoorbeeld door strenge eisen te stellen om het zichtveld van chauffeurs te verbeteren en rijhulpsystemen aan boord van vrachtwagens te verplichten. Dodehoekstickers zouden een aanvulling kunnen zijn, maar dat kunnen we dan wel beter met alle EU-landen samen afspreken. Als ieder land op eigen houtje om stickers in de eigen taal vraagt, moeten onze chauffeurs straks rondrijden met vrachtwagens beplakt met stickers uit 27 landen in meer dan 20 verschillende talen. Dat is niet werkbaar voor ondernemers die dagelijks over meerdere grenzen reizen en het past niet bij de Europese interne markt.”

Annie Schreijer-Pierik: “Het kan niet zo zijn dat Frankrijk op eigen initiatief een wirwar aan nationale eisen oplegt aan het gehele Europese wegvervoer. De Europese Commissie en lidstaten moeten hiertegen optreden, want dit raakt ondernemers in sterke transportregio’s langs EU-binnengrenzen, zoals Twente.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden