Clicky


 


Autoriteiten geven vrachtvliegtuig Meerssen vrij

Autoriteiten geven vrachtvliegtuig Meerssen vrij
22-02-2021 19:28 | Incidenten | auteur ANP

MAASTRICHT - Het vrachtvliegtuig dat zaterdagmiddag motorproblemen kreeg boven Meerssen, kort na de start vanaf Maastricht Aachen Airport, is maandag vrijgegeven door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De OVV behoudt de geschonden motor en de zwarte doos met daarin de vluchtinformatie voor verder onderzoek, licht een woordvoerster van de Onderzoeksraad toe.

De vracht is eveneens vrijgegeven en ongeschonden, stelt luchtvaartmaatschappij Longtail Aviation in een persverklaring. De maatschappij verwacht de Boeing 747-400 in de loop van deze week weer in gebruik te kunnen nemen: "Er is een vervangende motor geladen aan boord van een andere Longtail Boeing 747 die nu onderweg is naar de luchthaven in Luik in België waar een team van technici klaarstaat om de motor te vervangen."

Het op Bermuda geregistreerde vrachtvliegtuig was onderweg naar New York, maar moest kort na de start om 16.10 uur uitwijken naar Luik na een incident met een van de motoren. De luchthaven sprak van een motorbrand. Als gevolg daarvan verloor het toestel brokstukken boven Meerssen. Bewoners van het dorp hoorden twee knallen en zagen steekvlammen uit de linkermotor. Neerkomende metaaldelen veroorzaakten schade aan auto's en huizen. Het toestel is op drie motoren verder gevlogen en maakte een veilige landing in Luik.

Over de oorzaak is nog niets bekend. De woordvoerder van Longtail Aviation zegt dat het nog te vroeg is om over mogelijke oorzaken van het motorprobleem te kunnen spreken. "We blijven natuurlijk de onderzoekers alle hulp bieden zodat ze kunnen doorgaan met hun werk. Onze cockpitbemanning heeft deze situatie professioneel en volgens de juiste luchtvaartvoorschriften aangepakt, wat resulteerde in een veilige en rustige landing. We werken nu nauw samen met de autoriteiten in Nederland, België, Bermuda en het Verenigd Koninkrijk om de oorzaak van dit incident te achterhalen."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de afdeling Luchtvaartonderzoek van de politie doen onderzoek naar het incident. De politie probeert te achterhalen of er sprake is van verwijtbare schuld.

De uitgevallen motor van het vrachtvliegtuig is van het merk Pratt & Whitney, maar het betreft volgens Longtail Aviation een ander type dan de door brand getroffen motor waarvan zaterdag delen zijn neergestort in woonwijken bij de Amerikaanse stad Denver. "Bij het incident in Denver ging het ook om een motor van Pratt & Whitney, maar dat was een ander model en het betrof een veel ernstiger defect", aldus de zegsman van Longtail Aviation. Boeing heeft zijn klanten geadviseerd om de Boeing van het type 777-200 voorlopig aan de grond te laten.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions