Clicky

 
Transport Online - Museumplein Amsterdam vol met zonaanbidders en actievoerders

Museumplein Amsterdam vol met zonaanbidders en actievoerders

Museumplein Amsterdam vol met zonaanbidders en actievoerders
21-02-2021 15:16 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Op het Museumplein in Amsterdam mengt een grote groep van enkele honderden 'koffiedrinkers' zich zondag tussen een veelvoud van zonaanbidders en recreanten die van de vroege voorjaarsdag komen genieten. De politie is op en rond het plein aanwezig met meerdere busjes om een oogje in het zeil te houden. Ook hangt er een drone boven het plein.

Via sociale media werden mensen opgeroepen als protest tegen de coronamaatregelen weer te komen 'koffiedrinken'. Pal voor het Van Gogh Museum hebben de actievoerders tegen het coronabeleid zich verzameld rond een liggend spandoek met daarop de tekst 'Stop de lockdown'. Enkele actievoerders hebben zich uitgedost in opvallende dierenkostuums of als steltloper en trekken de aandacht met teksten als 'Demonstreren is ons grondrecht', 'Grondrecht weg voor een prikkie' en 'Politie, laat deze demonstratie niet kapen door kwaadwillenden'. De sfeer is ontspannen.

Op het Museumplein is de afgelopen weken geregeld gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid en de coronamaatregelen. Anders dan voorgaande weken heeft de gemeente het plein deze zondag niet aangewezen als een zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Dan zou ingrijpen door de politie gemakkelijker kunnen.

Op 17 januari, eveneens een zondag, ontstonden ongeregeldheden nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n 2000 mensen te ontbinden. Daarna kwamen er op zondag telkens groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren. Dat leidde twee zondagen achtereen tot ongeregeldheden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats