Clicky

 Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode
20-02-2021 10:07 | Gezondheid | auteur ANP

SINT-OEDENRODE (ANP) - In het Brabantse Sint-Oedenrode is bij een legkippenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een gevaarlijke (hoog pathogene) variant van de vogelgriep, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

In een straal van een kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Bij de drie bedrijven worden alle kippen afgemaakt, om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De besmette kippenboerderij telt 35.000 dieren, de twee andere respectievelijk bijna 50.000 en 47.000 dieren.

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen zeven andere pluimveebedrijven. Daar worden monsters genomen en onderzocht op vogelgriep.

In een zone van 10 kilometer rond de besmette legkippenboerderij geldt per direct een vervoersverbod. In dit gebied liggen nog eens 26 pluimveebedrijven. Door het verbod mogen geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd.

Er gold al een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en die is nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en -kippen moeten hun pluimvee en watervogels afschermen zodat die niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats