Clicky

 
Transport Online - 'VVD moet giften fondsenwerving openbaar maken'

'VVD moet giften fondsenwerving openbaar maken'

'VVD moet giften fondsenwerving openbaar maken'
20-02-2021 09:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - De VVD maakt giften niet openbaar, terwijl politieke partijen dat wel verplicht zijn. Dat zegt het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM), dat de VVD "kampioen fondsenwerving" noemt.

Volgens FTM organiseert vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff op eigen kosten zeker twee fondsenwervingsdiners per jaar voor de partij. Het platform becijferde dat deze avonden in geld uitgedrukt ten minste 12.772 euro waard zijn. "VVD-leden kunnen daar een vorkje prikken met coryfeeën, variërend van premier Mark Rutte tot (oud-)ministers en Kamerleden. Maar de VVD meldde donaties in natura van Van Zadelhoff niet." Het is nog onbekend hoeveel geld er voor de komende verkiezingen is opgehaald.

Het platform plaatst nog wel een kanttekening: "Er is niets mis met doneren. Van Zadelhoff geniet het volle recht om, zoals hij dat zelf zegt, ‘zijn vrienden’ een gunst te bewijzen. Maar politieke partijen moeten alle donaties boven de 4500 euro openbaar maken, ook geschenken in natura. Maar ze komen niet voor op de geschenkenlijsten die de VVD elk jaar moet inleveren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij de verkiezingen van 2017 kocht Van Zadelhoff een paginagrote verkiezingsadvertentie voor de VVD in De Telegraaf, die de partij evenmin meldde."

De VVD zegt in een reactie de avonden niet te beschouwen als een donatie aan de partij. "Van Zadelhoff organiseert die dinertjes gewoon zelf", legt een woordvoerder uit. "Het bedrag dat uiteindelijk wordt opgehaald geven we wel gewoon netjes op." Kamerleden die zo'n maaltijd hebben ontvangen, hoeven dit volgens de VVD niet op te geven in het register van de Tweede Kamer, omdat zo'n maaltijd minder dan 50 euro waard is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen