Clicky

 
Transport Online - Oud-burgemeester Jan Mans overleden

Oud-burgemeester Jan Mans overleden

Oud-burgemeester Jan Mans overleden
19-02-2021 13:42 | Binnenland | auteur ANP

MEERSSEN - In zijn woonplaats Meerssen (Limburg) is vrijdag Jan Mans overleden. Mans werd onder meer bekend als burgemeester van Enschede tijdens de grote vuurwerkramp in de stad. De gemeente Meerssen maakte zijn overlijden vrijdag bekend.

Bij de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven raakten vele tientallen inwoners hun huis kwijt. Daardoor veranderde het denken van Mans over veiligheid en crisisbeheersing. Zo was hij in 2007 de oprichter van het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing.

Volgens Henk Jan Meijer, waarnemend burgemeester van Enschede, heeft de vuurwerkramp een grote stempel op het burgemeesterschap van Mans gezet. "Hij toonde zich een doortastende crisismanager en groeide in die dagen uit tot een symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners. Zijn open, benaderbare en kwetsbare wijze van opereren heeft op velen indruk gemaakt. Hij spande zich in de impact van de ramp om te buigen tot een positieve kracht voor Enschede."

Hij was burgemeester in Enschede van 1994 tot 2005. Bij zijn afscheid van de stad werd hij benoemd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Enschede. Meijer: "Wij zullen Jan Mans herinneren als een betrokken burgemeester met een groot hart voor alle Enschedeërs. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Hij blijft een levende herinnering en wij zullen hem niet vergeten. Hij zal op een later moment in een buitengewone raadsvergadering worden herdacht."

PvdA-er Mans was ook burgemeester in Meerssen en Kerkrade en later waarnemer in Venlo, Zaanstad, Maastricht, Moerdijk en Gouda. Verder was hij een tijd voorzitter van de Limburgse Kamers van Koophandel.

In Maastricht was hij in 2010 waarnemer na het gedwongen vertrek van Gerd Leers als burgemeester. Een jaar later was hij waarnemer in Moerdijk na de brand op het terrein van Chemie-Pack. De zittende burgemeester Wim Denie ging er met vervroegd pensioen. In 2013 bluste Mans als informateur een brand in politiek Meerssen, nadat daar het voltallige college van burgemeester en wethouders was gevallen.

Eurocommissaris Frans Timmermans herdenkt Mans vrijdag op Twitter. "Jan Mans, groot hart en helder verstand. Een groot bestuurder tussen de mensen. Een groot mens tussen de bestuurders. Maar vooral een schat van een man. Rust zacht, mijn vriend", aldus Timmermans.

Mans is 80 jaar geworden. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions