Transport Online - Regering Biden dient wet voor legalisering illegalen in

Regering Biden dient wet voor legalisering illegalen in

Regering Biden dient wet voor legalisering illegalen in
18-02-2021 18:04 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse regering van president Joe Biden dient in het Congres een wetsontwerp in over het geven van een verblijfstatus aan illegalen. Dat zou miljoenen mensen uitzicht bieden op het staatsburgerschap. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

Biden heeft zich altijd gekeerd tegen het strenge migratiebeleid van zijn voorganger Donald Trump en beklemtoonde op de eerste dag van zijn presidentschap dat hij er onmiddellijk werk van ging maken. De legalisering van illegalen, waarvan bijna de helft uit Mexico komt, is al lang een prioriteit van Democratische en liberale politici die ervan uitgaan dat illegalen bijdragen aan de economie en er toch steeds minder illegalen komen.

Trump heeft juist het uitzetten en tegenhouden van illegalen al sinds zijn verkiezingscampagne van 2016 verbaal tot zijn speerpunten gemaakt. Ook zou hij een muur langs de Mexicaanse grens bouwen. Praktisch gezien bleven de deportaties van illegalen ver achter bij waarmee Trump had gedreigd. Onder zijn Democratische voorganger Barack Obama werden er in diens eerste regeerperiode bijna drie keer meer illegalen uitgezet dan onder Trumps regering.

Dreamers

Als van het aantal uitzettingen zou kunnen worden afgeleid hoeveel illegalen er zijn, komen er inderdaad minder. In 2010 zetten de VS nog naar schatting 230.000 mensen zonder verblijfsstatus uit en in 2020 ruim 50.000.

Biden wil nu met uitzetten ophouden en feitelijk een amnestie regelen, ook voor de zogeheten 'Dreamers'. Dat zijn honderdduizenden mensen die als kinderen illegaal zijn gekomen en hun volwassen leven in de VS zijn begonnen. Zij genoten rechtsbescherming tot 2017 toen de regering Trump dat afschafte.

Het is niet bekend hoeveel mensen illegaal in de Verenigde Staten zijn. De meeste schattingen stellen ergens tussen de tien en twaalf miljoen mensen. Onder hen bijna twee miljoen uit Centraal-Amerika (voornamelijk El Salvador, Guatemala en Honduras) en bijna anderhalf miljoen uit Azië. Volgens onderzoekers zijn de meeste illegalen al heel erg lang in de VS, naar schatting twee derde al langer dan tien jaar. De VS tellen hoe dan ook erg veel 'nieuwkomers' onder de bevolking. Zo zijn van de bijna 330 miljoen inwoners rond de 45 miljoen niet in de VS geboren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen