Clicky

 
Transport Online - OM wil vervolging hoofdverdachte Ruinerwold stoppen

OM wil vervolging hoofdverdachte Ruinerwold stoppen

OM wil vervolging hoofdverdachte Ruinerwold stoppen
18-02-2021 11:17 | Binnenland | auteur ANP

ASSEN - Het Openbaar Ministerie wil de strafvervolging van Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, stoppen. Door de medische toestand van Van D. kan hij niet terechtstaan, vindt het OM. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op door een beroerte.

Van D. is fysiek en verstandelijk niet in staat om te worden berecht, concludeert het OM. Voortzetten van de vervolging zou zijn recht op een eerlijk proces schenden. Van D. "zit gevangen in zijn eigen brein", aldus de officier van justitie. Zicht op verbetering van enige betekenis is er niet.

Het OM heeft de rechtbank gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De rechtbank beslist op 4 maart over dit verzoek. Als de rechtbank het verzoek honoreert, komt Van D. vrij.

Ernstig beperkt

Het OM beschuldigt Van D. er onder meer van dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht.

Het was destijds al direct duidelijk dat Van D. ernstig beperkt was. Een verhoor van de man heeft nooit kunnen plaatsvinden. Van D.'s advocaat heeft vorig jaar al gevraagd om de vervolging te beëindigen. Een uitvoerig onderzoek door gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum wees uit dat er nauwelijks met Van D. valt te communiceren en dat niet is vast te stellen wat hij wel en niet begrijpt. Vergezeld door de officieren van justitie en Van D.'s raadslieden bezocht de rechtbank Van D. in januari om zijn toestand met eigen ogen te aanschouwen.

Slachtofferverklaring

Het OM onderstreepte op de zitting bij de rechtbank in Assen dat het stoppen van de vervolging voor de oudste kinderen van Van D. een hard gelag is. Zij vinden het belangrijk dat hun vader wordt vervolgd voor wat hij hun heeft aangedaan. Justitie verdenkt Van D. ook van seksueel misbruik van enkele van de oudste kinderen. Zij hebben de rechtbank verzocht alsnog hun advocaat hun gevoelens te laten verwoorden in een slachtofferverklaring. De rechtbank wees dat verzoek toe.

Medeverdachte van Van D. is zijn goede vriend Josef B. Die is in oktober op vrije voeten gesteld in afwachting van zin proces.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats