Clicky

 
Transport Online - FNV: Ontslag dreigt voor KLM-medewerkers terwijl er werk genoeg is

FNV: Ontslag dreigt voor KLM-medewerkers terwijl er werk genoeg is

FNV: Ontslag dreigt voor KLM-medewerkers terwijl er werk genoeg is
18-02-2021 10:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Bij KLM dreigt ontslag voor medewerkers op de grond en in de cabines en cockpits, terwijl er genoeg werk is. Dat blijkt volgens FNV Luchtvaart, die opkomt voor de belangen van het grondpersoneel, uit de vele personeelsadvertenties op internet.

Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart: "KLM misbruikt de coronacrisis om het aantal vaste banen te verminderen en gelijktijdig flexwerkers binnen te halen en werk uit te besteden. Het is asociaal en in strijd met het sociaal plan dat we met KLM zijn overeengekomen."

FNV roept minister Hoekstra van Financiën op om KLM hierop aan te spreken. "KLM krijgt veel overheidssteun en dat geld moet worden ingezet waarvoor het bedoeld is, op een verantwoorde en sociale manier", aldus Van Den Brink.

Daarnaast adviseert FNV alle KLM-medewerkers die boventallig zijn verklaard aan te geven geïnteresseerd te zijn in één van de openstaande functies. "Daarmee komt de bal weer bij KLM te liggen, omdat die moet kunnen aantonen waarom de medewerker boventallig is."

Bij het KLM-personeel is veel onrust ontstaan door de vacatures op internet. Van den Brink:  "Onze mailboxen zijn deze week volledig overspoeld. Leden zijn verbijsterd dat er uitzendkrachten worden aangetrokken, terwijl er gesproken wordt over gedwongen ontslagen." 

In het sociaal plan dat FNV samen met KLM is overeengekomen staan afspraken die gericht zijn op baanbehoud door bijvoorbeeld het tijdelijk detacheren van personeel naar andere KLM-afdelingen. Zo is er veel interesse vanuit cabinepersoneel om tijdelijk aan de slag te gaan als grondstewardess en is boventallig grondpersoneel geïnteresseerd in de positie van platformmedewerker.

Naast het inzetten van uitzendkrachten gaat KLM ook werk uitbesteden aan andere bedrijven. De afhandeling voor KLM-dochter Transavia wordt nog tot 1 april uitgevoerd door platformmedewerkers, bagagemedewerkers en grondstewardessen in dienst bij KLM. Daarna zal daarvoor een nieuwe afhandelaar, prijsvechter Viggo, ingehuurd worden. KLM heeft niets geregeld voor de overgang van de betrokken werknemers en handelt daarmee in strijd met de door KLM ondertekende Code Verantwoord Marktgedrag.

Deze code schrijft voor dat KLM haar personeel bij uitbesteding naar andere bedrijven onder gelijke arbeidvoorwaarden moeten laten overgaan. FNV heeft de stichting achter de code inmiddels op de hoogte gebracht van het handelen van KLM. "Dit is het zoveelste voorbeeld van de race naar beneden die al heel lang gaande is op Schiphol en bij KLM. Werk wordt uitbesteed aan bedrijven die lagere lonen betalen en geen vast werk bieden", aldus Van den Brink.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden