Clicky


Brussel wil snellere goedkeuring nieuwe vaccins tegen varianten

Brussel wil snellere goedkeuring nieuwe vaccins tegen varianten
17-02-2021 14:08 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie wil de procedures bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) herzien om nieuwe vaccins tegen besmettelijkere en gevaarlijkere coronavarianten sneller te kunnen goedkeuren. De manier waarop nu de jaarlijkse griepvaccins, die regelmatig worden aangepast aan veranderende griepvirussen, voor snelle markttoelating worden beoordeeld, dient als model daarvoor. De EU moet ook "onmiddellijk" actie ondernemen om de ontwikkeling en productie van vaccins tegen mutaties op te schalen, stelt Brussel voor.

"Nieuwe varianten van het virus zijn snel in opkomst en daar moeten wij nog sneller op reageren", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. De EU moet "voor de curve uitblijven." Daarom stelt het dagelijks EU-bestuur voor geld te pompen in het samenbrengen van onderzoekers, de industrie en de autoriteiten om alle middelen in te zetten tegen de nieuwe mutaties en vaccins daartegen zo snel mogelijk voor de EU veilig te stellen.

De huidige contracten met zes farmaceutische bedrijven, volgens Von der Leyen ter waarde van 3 miljard euro plus 1 miljard die in de ontwikkeling van vaccins is gestoken, moeten vanwege de nieuwe varianten worden herzien, zei ze op een persconferentie in Brussel. De commissie heeft veel kritiek gekregen, onder meer uit het Europees Parlement, over de trage onderhandelingen met de farmaceuten en de haperende levering van de goedgekeurde vaccins.

De commissie stelt alvast 75 miljoen euro beschikbaar om nieuwe virusvarianten in positieve tests op te sporen en te monitoren. Dat gebeurt nog te weinig in de lidstaten en Brussel hoopt daarmee het percentage van 1 naar 5 te krijgen. Er komt ook 150 miljoen euro voor verder onderzoek naar mutaties. Brussel roept zowel bedrijven als landen op om hun gegevens te delen.

Volgende week houden de 27 EU-leiders weer een coronatop. "Daar zal ik ze oproepen zo snel mogelijk in te stemmen met onze voorstellen", aldus Von der Leyen.