Clicky


Beroepsverbod bankmedewerkster na bekijken honderden rekeningen

Beroepsverbod bankmedewerkster na bekijken honderden rekeningen
17-02-2021 14:05 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een voormalig bankmedewerkster heeft een beroepsverbod van zes maanden gekregen vanwege 'rekeninggluren'. Ze bekeek de gegevens van 749 klanten zonder dat ze daarvoor een goede reden had en dat is geen integer gedrag, bepaalde de Tuchtcommissie Banken. De vrouw was eerder al door haar werkgever ontslagen.

Van de klanten waarvan de vrouw de vertrouwelijke gegevens bekeek, kregen er zeventien later te maken met fraude of een poging daartoe, zegt de Tuchtcommissie. Het is niet duidelijk of er een verband bestaat.

Een andere bankmedewerkster mag drie maanden niet meer in de bancaire sector werken. Zij bekeek de rekening van een klant op verzoek van een vriend. Die claimde dat hij informatie wilde over zijn overleden vader.

De Tuchtcommissie legde tenslotte een beroepsverbod van vier maanden op aan een bankmedewerkster die een eigen werkgeversverklaring voor het verkrijgen van een hypotheek vervalste. Zij haalde de opmerking dat er een ontslagprocedure liep weg. De medewerkster vond dat er sprake was van een privékwestie, maar de Bankierseed geldt ook hiervoor, bepaalde de Tuchtcommissie.