Clicky

 Miljoenenstad in Texas mogelijk nog dagen zonder stroom in ijskou

Miljoenenstad in Texas mogelijk nog dagen zonder stroom in ijskou
17-02-2021 09:55 | Buitenland | auteur ANP

HOUSTON - Delen van de Texaanse miljoenenstad Houston zitten mogelijk nog dagen zonder stroom in de bittere kou, hebben districtsfunctionarissen gezegd. Een ongekende winterse storm raast sinds dinsdag over het zuidoosten van de Verenigde Staten en brengt lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee. Terwijl tornado's over het gebied razen, zitten miljoenen Texanen zonder stroom.

In de staat Nebraska daalde het kwik tot 35 graden onder nul. In het doorgaans hete Dallas, in de staat Texas, werd een temperatuur van -17 graden gemeten. Door de kou moesten veel locaties sluiten waar tegen het coronavirus wordt gevaccineerd en kwamen ook leveranties van vaccins in het geding.

De lokale autoriteiten in Texas kregen een storm van kritiek over zich heen toen het elektriciteitsnet het onder de weersomstandigheden begaf, met stroomstoringen in de hele staat. In heel Texas zaten ruim 4,4 miljoen huishoudens zonder stroom. Bij een persconferentie in de middag meldde burgemeester van Houston Sylvester Turner dat 1,3 miljoen inwoners van zijn stad toen nog zonder stroom zaten.

De weersomstandigheden hebben al meerdere doden geëist. Er kwamen vier personen om op de weg vanwege de kou. Een dakloze vroor dood en een moeder en dochter overleden aan een koolmonoxidevergiftiging toen zij hun huis warm wilden stoken door de motor van een auto aan te zetten.

Sommigen gebruiken het winterse weer juist in hun voordeel. Zo sprak persbureau Reuters met een student die in de Texaanse plaats Lubbock door de straten van het prairiestadje aan het snowboarden was terwijl hij aan een touw werd voortgetrokken door een pick-uptruck die door vrienden werd bestuurd. "Dit is de eerste keer dat ik kan snowboarden in Lubbock, en vertrouw mij, het is niet teleurstellend", aldus de student die de omstandigheden vergeleek met die in de staat Colorado, waar veel Amerikanen graag op wintersport gaan.

Het extreme weer in het zuidoosten van de VS houdt aan tot vrijdag. Daarbij wordt zo'n tien centimeter winterse neerslag verwacht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats