Clicky


Trump opent aanval op Republikeinse partijleider McConnell

Trump opent aanval op Republikeinse partijleider McConnell
16-02-2021 23:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de aanval geopend op de Republikeinse fractieleider in de Senaat Mitch McConnell, die zaterdag tegen een veroordeling van Trump in diens tweede impeachmentproces stemde, maar de oud-president nadien fel veroordeelde. Volgens Trump zal de Republikeinse partij "nooit meer gerespecteerd of sterk zijn" met McConnell in een leiderschapspositie.

Trump bracht dinsdagavond een verklaring naar buiten via zijn politieke lobbygroep Save America. "McConnells toewijding aan de normale gang van zaken, de status quo, samen met zijn gebrek aan politiek inzicht, wijsheid, vaardigheid en persoonlijkheid, hebben hem in rap tempo van een meerderheidsleider in een minderheidsleider veranderd", schrijft Trump, verwijzend naar het pijnlijke verlies van de meerderheid in de Senaat van de Republikeinen.

De oud-president geeft McConnell ook de schuld van het Republikeinse verlies in de staat Georgia bij zowel de presidentsverkiezingen als de Senaatsverkiezingen. De oud-president wijt dat verlies aan het feit dat McConnell als onderdeel van het economische steunpakket tegen de coronacrisis de hoogte van het bedrag van de steuncheques op 600 dollar wilde houden terwijl de Democraten - en Trump - wilden dat elke Amerikaan 2000 dollar zou krijgen.

Indirect herhaalde Trump ook zijn ongefundeerde bewering over verkiezingsfraude die volgens hem zou hebben plaatsgevonden. Hij verwijt de Republikeinse partijleiding dat die zijn werk op het gebied van 'verkiezingsintegriteit" niet zou hebben gedaan.

Hoewel Trump al bijna een maand geleden het Witte Huis heeft verlaten, blijft zijn invloed op de Republikeinse partij onverminderd groot. Slechts zeven van de vijftig Republikeinse senatoren stemden zaterdag voor een veroordeling in het impeachmentproces, waarin Trump terechtstond voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool begin januari. McConnell, tijdens Trumps ambtstermijn een trouwe bondgenoot van de president, stemde tegen maar noemde Trump naderhand "verantwoordelijk" voor de aanval op het parlement.

"De leider van de vrije wereld kan niet wekenlang bulderen dat schimmige krachten ons land stelen en daarna doen alsof hij verrast is als mensen dat geloven en roekeloze dingen doen", zei de invloedrijke politicus volgens Amerikaanse media. McConnell verweet de president ook dat hij te weinig heeft gedaan om een einde te maken aan de rellen.

Zowel Trump als zijn tegenstanders in de 'Grand Old Party' hebben al gedacht aan het oprichten van een nieuwe partij. Donderdag werd bekend dat een aantal gematigde Republikeinse oud-politici bezig zijn met de oprichting van een nieuwe centrumrechtse partij.