Clicky

 
Transport Online - Ryanair krijgt uitsluitsel over steun luchtvaartmaatschappijen

Ryanair krijgt uitsluitsel over steun luchtvaartmaatschappijen

Ryanair krijgt uitsluitsel over steun luchtvaartmaatschappijen
16-02-2021 13:59 | Algemeen | auteur ANP/RTR

BRUSSEL - De Ierse prijsvechter Ryanair krijgt duidelijkheid of de staatssteun voor concurrerende luchtvaartmaatschappijen geoorloofd was. Het Gerecht, het op een na hoogste rechtscollege van de Europese Unie, oordeelt woensdag over de staatssteun die de Franse KLM-zuster Air France en het Scandinavische SAS ontvingen.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn de Europese regels voor staatssteun versoepeld. Ondertussen is door de 27 EU-lidstaten voor meer dan 3 biljoen euro aan steun geboden aan bedrijven in diverse sectoren.

In zijn eerste arresten over deze regels zal het in Luxemburg gevestigde Gerecht een Franse regeling beoordelen die luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid biedt bepaalde luchtvaartbelastingen uit te stellen. Ook wordt een uitspraak gedaan over de Zweedse garantieregeling voor leningen aan luchtvaartmaatschappijen.

Ryanair, Europa's grootste budgetmaatschappij, heeft zestien rechtszaken tegen de Commissie aangespannen, zowel tegen staatssteun aan individuele luchtvaartmaatschappijen als KLM, Lufthansa en Austrian Airlines , als tegen landelijke regelingen om luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen.

Volgens Ryanair worden met de steunmaatregelen regels op het gebied van mededinging overtreden. Daarnaast vinden de Ieren de steun aan maatschappijen buitenproportioneel. Verder zou Brussel geen onderzoek hebben ingesteld naar de regelingen, waarmee het de procedurele rechten van Ryanair zou hebben geschonden. Daarbij zou de steun ook onvoldoende zijn onderbouwd, terwijl Brussel daartoe wel verplicht zou zijn.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden