Clicky

 
Transport Online - Burgemeesters gaan kabinet adviseren over routekaart

Burgemeesters gaan kabinet adviseren over routekaart

Burgemeesters gaan kabinet adviseren over routekaart
15-02-2021 19:55 | Coronavirus | auteur ANP

UTRECHT - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad adviseren nog deze week het kabinet over de vraag hoe de coronamaatregelen op termijn kunnen worden versoepeld. Voor deze versoepeling heeft het kabinet een zogeheten routekaart opgesteld. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's kan die routekaart op punten anders, waardoor de maatregelen in de praktijk makkelijker uitvoerbaar zijn.

Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, leven er in heel Nederland "allerlei ideeën die ertoe doen". "Tussen open en dicht zit bijvoorbeeld ook nog een tussenweg", zegt hij. Alle relevante voorstellen worden gebundeld en uiterlijk vrijdag aan het kabinet voorgelegd. Op 2 maart beslist Den Haag of en welke van de huidige strenge maatregelen worden verlengd of niet. Zij nemen dan het advies van de burgemeesters mee.

Minister Ferd Grapperhaus is blij met de "verschillende scenario's voor de afschaling van de maatregelen" die de burgemeesters gaan geven. "Je kunt niet alle maatregelen in een keer loslaten", waarschuwt Bruls. Hij gaf maandag ook aan dat voor bepaalde versoepelingen de regelgeving weer moet worden aangepast. "Als je voor jongeren wat wilt organiseren in een bibliotheek, moet je wel eerst de bieb weer openstellen", zei hij in een reactie op de voordracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) die maandag ook bij het beraad aanwezig was.

Het kabinet heeft 200 miljoen euro beschikbaar gesteld om kwetsbare groepen door de coronacrisis te slepen. Het geld is bedoeld om jongeren op de korte termijn perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun "coronakilo's" af te helpen, voor mensen die in psychische nood zitten en voor hulp aan dak- en thuislozen.

Bruls wilde nog niet ingaan op de ideeën die al bij de burgemeesters leven. Als mogelijk voorbeeld noemt hij wel het spreiden van openingstijden. Op doordeweekse dagen is het veel rustiger in een stadscentrum. "Je zou restaurants of winkels in blokken op rustige dagen kunnen heropenen en als het goed gaat de zaterdag erbij kunnen pakken. Wat je wilt voorkomen, is om grote groepen mensen samen te brengen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,980
Diesel1,624

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions