Clicky

 
Transport Online - Vakbonden KLM roepen Brussel op geen landingsrechten af te nemen

Vakbonden KLM roepen Brussel op geen landingsrechten af te nemen

Vakbonden KLM roepen Brussel op geen landingsrechten af te nemen
12-02-2021 23:23 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

BRUSSEL - De Nederlandse luchtvaartvakbonden roepen de Europese Commissie gezamenlijk op geen start- en landingsrechten af te pakken in ruil voor extra staatssteun aan KLM. Ze vinden dat eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager banen op het spel zet als ze dat daadwerkelijk eist, schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de Deense. De positie van KLM zal door zo'n eis namelijk niet worden versterkt, wat het doel van de staatssteun zou moeten zijn, maar juist verzwakt.

De vakbonden VNV, NVLT, CNV, FNV Luchtvaart, FNV Cabine, VNC, VKP en De Unie verwachten dat 'luchtvaartmaatschappijen van buiten de Europese Unie' de landingsrechten, ook wel bekend als slots, zullen krijgen die KLM af zou moeten staan. Daarmee verwijzen ze naar maatschappijen uit het Midden-Oosten zoals Emirates. KLM en de bonden menen al langer dat die partijen, die wel ongestraft staatssteun kunnen krijgen, oneerlijke voordelen genieten. De stap zou daarom slecht zijn voor duurzaamheid en concurrentie.

De bonden sluiten zich met de brief aan Vestager aan bij de kritiek die de Franse onderminister van transport Jean-Baptiste Djebbari eerder deze week uitte. Hij leek echter vooral bang te zijn dat de start- en landingsrechten die Air France moet opgeven naar prijsvechters gaan.

Vestager ging eerder akkoord met staatssteun aan Lufthansa als de Duitse luchtvaartmaatschappij slots op zou geven. De Europese Commissie waarschuwde daarna al dat dit akkoord een precedentwerking zou hebben.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden