Clicky

 
Transport Online - Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan fuseren tot Antwerp-Bruges

Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan fuseren tot Antwerp-Bruges

Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan fuseren tot Antwerp-Bruges
12-02-2021 11:32 | Haven Nieuws | auteur ANP

ANTWERPEN - De havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan fuseren. Daarover zijn de stadsbesturen van Antwerpen en Brugge het eens geworden.

De Belgische steden werkten al een paar jaar aan het samengaan van hun havens. Ze zouden elkaar goed aanvullen, maakten ze uit onderzoek op. Zo is Zeebrugge een belangrijk knooppunt voor het verschepen van auto's en vloeibaar aardgas en is Antwerpen dat voor chemicaliën. Bovendien zouden de havens samen sterker staan in de overgang naar een digitale en groene economie.

Samen zullen de havens van Antwerpen, de op een na grootste van Europa, en Zeebrugge jaarlijks ongeveer 278 miljoen ton aan goederen kunnen verwerken. Dat is nog altijd een stuk minder dan die van Rotterdam, die in 2019 bijna 470 miljoen ton oversloeg.

De huidige baas van de Antwerpse haven krijgt volgens Belgische media straks de leiding over de fusiehaven, die Port of Antwerp-Bruges gaat heten. Als de mededingingsautoriteit toestemming geeft, kan de fusie eind dit jaar rond zijn, hoopt de Antwerpse havenwethouder Annick De Ridder.

"Dit is een prachtige dag voor Vlaanderen", zegt de Vlaamse minister-president Jan Jambon. Hij spreekt van "eigenlijk wereldschokkend nieuws in de positieve betekenis". De Vlaamse regering dringt al langer aan op een fusie van de havens, die samen goed zouden zijn voor 150.000 banen. Jambon is tevreden dat "onze belangrijkste economische motoren", twee "zeer sterke merken", dan eindelijk samengaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden