Clicky


Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen

Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen
11-02-2021 13:38 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid moet gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers kregen toen niets omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en andere schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten daarop naar de rechter.

Eerder werd al door rechters vastgesteld dat de beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Maar vervolgens moest nog wel vastgesteld worden welke vergoeding ze dan zouden moeten krijgen.

Rapport

Voor aandeelhouders blijft er nog steeds geen geld over. Maar de houders van zogeheten achtergestelde obligaties kunnen wel een groot deel van hun vordering tegemoet zien.

Daarmee volgen de rechters een rapport van deskundigen die eerder waren aangesteld om uit te zoeken hoeveel SNS Reaal nog waard zou zijn geweest als het concern failliet was gegaan. Na een bankroet proberen curatoren normaal nog veel geld los te krijgen om aan schuldeisers uit te betalen, en dat is door de nationalisatie nooit gebeurd.

In totaal is de schadeloosstelling nu vastgesteld op 804.810.000 euro. Dat bedrag zal nog worden verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1 februari 2013 tot aan de datum van de betaling. De Staat zal ook nog allemaal juridische kosten rond het proces moeten vergoeden. Voor het deskundigenrapport moet bijvoorbeeld zo'n 3,6 miljoen euro worden afgetikt.

De overheid kan nog beroep instellen bij de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën heeft laten weten zich te beraden over de uitspraak.