Clicky

 
Transport Online - 'Racistische uitingen Baudet en andere FVD'ers in appgroepen'

'Racistische uitingen Baudet en andere FVD'ers in appgroepen'

'Racistische uitingen Baudet en andere FVD'ers in appgroepen'
09-02-2021 14:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:05 uur] FVD-leider Thierry Baudet noemt de jongste aantijgingen van racisme aan zijn adres "opgeklopte ophef". Of de geciteerde appjes van hem en andere partijprominenten, veelal met racistische ondertoon of inhoud, kloppen, wil de voorman van Forum voor Democratie niet zeggen."Of het is waar, of het is niet waar, of het is vervalst. Ik weet dat niet eens, ik ga het niet eens checken."

EW (voorheen Elsevier) publiceerde dinsdag screenshots van en citaten uit FVD-WhatsApp-groepen. Dit keer gaat het niet, zoals eind vorig jaar, om appgroepen van de jeugdtak van de partij, maar om groepen waarin kopstukken, inclusief partijleider Thierry Baudet, actief zijn.

In de groepen gaat het volgens EW onder meer over het verschil in IQ tussen witte mensen, "African Americans" en "Hispanics". Baudet vraagt in de groep ook "Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?", waarop nummer zes op de lijst, Gideon van Meijeren, antwoordt: "Hell no".

Privéruimte

De FVD-leider weigert in te gaan op de gelekte screenshots. "Er bestaat zoiets als een privéruimte. Het onderscheid niet accepteren tussen privé en publiek hoort bij een totalitair regime." Baudet meent dat journalisten zich laten gebruiken door het "kartelspel" om FVD in "een heel onaangenaam daglicht" te stellen. "Nederlanders kijken hier dwars doorheen."

Voormalig FVD-Kamerlid Theo Hiddema, die volgens EW een "matigende invloed" had in de appgroepen, kan zich de berichten niet meer herinneren, zegt hij. De voormalige vertrouweling van Baudet benadrukt dat hij "subiet ontslag nam" toen eerder antisemitische appjes van JFVD'ers in het nieuws kwamen. "Dat geeft maar aan hoe ik daarover denk. Dat is nogal wat, als je je baantje opgeeft van de ene dag op de andere".

FVD-Kamerlid en tweede man op de kieslijst Wybren van Haga vindt dat iedereen "in vrijheid bepaalde grappen moet kunnen maken". Hij kent bovendien "de context" van de berichten niet. "Maar ik ben het ermee eens dat het politiek niet handig is." Er wordt binnen FVD volgens hem vaak gediscussieerd over "wat nou echt racisme is". Positieve discriminatie, zoals de oproep tot vrouwenquota, is volgens hem "aan de orde van de dag. En wat mij betreft is dat ook discriminatie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,083
Diesel1,745

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats