Transport Online - KLM en Shell zetten stapje met duurzaam geproduceerde kerosine

KLM en Shell zetten stapje met duurzaam geproduceerde kerosine

KLM en Shell zetten stapje met duurzaam geproduceerde kerosine
08-02-2021 12:11 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

DEN HAAG - KLM en Shell hebben samen een stapje gezet richting duurzame vliegtuigbrandstof. De luchtvaartmaatschappij heeft onlangs voor het eerst een passagierstoestel voor een klein deel laten vliegen op synthetische kerosine, geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie.

In de brandstoftanks van het vliegtuig, dat van Amsterdam naar Madrid vloog, was 500 liter van deze duurzame kerosine bijgemengd. Dat is slechts een fractie van de hoeveelheid brandstof die nodig is voor zo'n vlucht. Maar Shell-directeur Marjan van Loon spreekt van "een belangrijke eerste stap".

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is blij met wat zij "een wereldprimeur" noemt. "Verduurzaming van de luchtvaart is een internationale uitdaging waar we samen voor staan", zegt zij. "Het is geweldig dat we in Nederland als eerste hebben laten zien dat dit kan."

Synthetische kerosine is nog niet eerder op deze schaal met behulp van energie uit zon en wind geproduceerd. "Deze eerste vlucht op synthetische kerosine laat zien dat het in de praktijk mogelijk is en we voorwaarts kunnen", zegt KLM-topman Pieter Elbers.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • J.Roeland
  Shell Moerdijk
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen