Clicky


Christopher Plummer, kapitein von Trapp in Sound of Music, op 91-jarige leeftijd overleden

Christopher Plummer, kapitein von Trapp in Sound of Music, op 91-jarige leeftijd overleden
05-02-2021 19:18 | Showbizz | auteur ANP/RTR

LOS ANGELES - Een van de hoofdrolspelers uit de bekende musicalfilm Sound of Music, Christopher Plummer, is op 91-jarige leeftijd overleden. De Canadese acteur vertolkte in die kaskraker uit 1965 kapitein Von Trapp, de tegenspeler van hoofdrolspeelster Julie Andrews.

Plummer was in 2012 de oudste acteur die een Oscar won. Hij kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol in Beginners, waarin hij een man speelt die op hoogbejaarde leeftijd uit de kast komt. "Je bent maar twee jaar ouder dan ik", lachte hij op het podium tegen het beeldje, dat voor het eerst in 1927 werd uitgereikt, twee jaar voordat Plummer werd geboren. Plummer stierf vredig in zijn huis in Connecticut met zijn vrouw Elaine Taylor aan zijn zijde.

Julie Andrews reageerde met verslagenheid op het nieuws. "De wereld heeft een volmaakte acteur verloren", liet zij weten via diverse Amerikaanse media. "En ik ben een zeer dierbare vriend verloren. Ik koester alle herinneringen aan ons werk samen en de humor en het plezier die wij door de jaren heen hebben gedeeld."

Ook meerdere acteurs uit de film Knives Out hebben gereageerd op het overlijden van hun medespeler. Ana de Armas deelde op Instagram een aantal foto's waar ze samen met Plummer op staat. "Mijn hart is gebroken, mijn lieve Chris. Ik voel het verlies diep van binnen. Wat had ik veel geluk dat ik jou naast me had tijdens een van de beste ervaringen in mijn carrière." Chris Evans, die de kleinzoon van Plummers personage speelde in de film, schreef op Twitter een bericht over de overleden acteur. "Wat een ongelooflijk verlies. Maar weinig carrières hebben zo een levensduur en impact." Jamie Lee Curtis deelde een zwart-witfoto, die ze op de eerste filmdag van Knives Out had gemaakt. "Omdat ik zijn oudste kind speelde wilde ik graag een moment samen met hem. We zaten in de kleine studeerkamer die hij had als kamer om in te wachten en we praatten", schreef ze bij de foto. "Het was een eer om met hem te kunnen werken."

Plummer acteerde meer dan zes decennia. Hij oogstte veel lof met zijn vertolkingen van onder meer Shakespeare en speelde in meer dan honderd films. Maar hij grifte zich in het collectieve geheugen als de starre kapitein Von Trapp die in The Sound of Music ontdooit door de zingende non Maria. De film won vijf Oscars en staat inmiddels te boek als een van de meest geliefde films aller tijden.

De acteur had een haat-liefdeverhouding met de rol die hem onsterfelijk zou maken. Hij stelde achteraf dat zijn Oostenrijkse familieman "een bordkartonnen figuur was, humorloos en eendimensionaal". Pas de afgelopen jaren erkende hij de waarde van de film en noemde hij het weer een grote eer om een bijdrage aan dit stuk filmgeschiedenis te hebben mogen geleverd. Het was de eerste maal dat de acteur ooit zong - naar eigen zeggen had hij voor de auditie voor kapitein Von Trapp niet eens onder de douche gezongen.

Pas in de jaren negentig wist Plummer eindelijk uit de schaduw van zijn iconische vertolking te klimmen, met rollen in onder meer The Insider, A Beautiful Mind en Inside Man. Hij deelde tweemaal de set met de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen, in The New World (2005) en The Girl with the Dragon Tattoo (2011). Een van zijn grote fouten in zijn carrière noemde hij zelf het afwijzen van de rol van Gandalf in de Lord of the Rings-trilogie, een rol die Ian McKellen naar de hoogste Hollywood-regionen katapulteerde.

Plummer deelde in 2001 nogmaals het doek met Julie Andrews, in het drama On Golden Pond. Hij speelde recent nog rollen in de hitfilm Knives Out en verving de in ongenade gevallen Kevin Spacey in All the money in the world - het drama leverde hem zijn derde Oscarnominatie op, op zijn 88e.