Clicky


George Kooymans (Golden Earring) heeft spierziekte ALS

George Kooymans (Golden Earring) heeft spierziekte ALS
05-02-2021 15:49 | Showbizz | auteur ANP

DEN HAAG - Gitarist George Kooymans (72) heeft de progressieve spier- en zenuwziekte ALS. Dat zegt hij zelf in het AD. Kooymans, mede-oprichter van Golden Earring, kan niet meer optreden. "Zoals het er nu uitziet, niet. Nu kan ik het niet en het is een progressieve ziekte. Optreden gaat helaas niet meer.’’

"We hadden te zijner tijd zelf iets naar buiten willen brengen, maar het ligt inmiddels op straat. Ernstig ziek, werd geschreven en dan speculeren mensen over wat er aan de hand is. Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS", aldus Kooymans tegen de krant. "Ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it."

Kooymans richtte in 1961 samen met zijn buurjongen Rinus Gerritsen The Tornados op. De jongens, 13 en 15 jaar oud, kwamen er al snel achter dat er al een band bestond met die naam, en kozen een nieuwe: The Golden Earrings, weer later Golden Earring. In de jaren erna versterkten Barry Hay en Cesar Zuiderwijk de rockband, die succes kreeg in binnen- en buitenland. Ook vormt Kooymans samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten het trio Vreemde Kostgangers.

In Nederland hebben zo'n 1500 mensen de zeldzame spier- en zenuwziekte. Er is geen behandeling voor de ziekte. Bij ALS-patiënten sterven zenuwcellen af waardoor de kracht in steeds meer spieren afneemt, tot ook de ademhalingsspieren verlamd raken. Ook oud-voetbalinternational Fernando Ricksen had ALS. In 2019 overleed hij na zes jaar aan de gevolgen ervan.