Transport Online - Ajax-doelman Onana voor jaar geschorst vanwege dopingovertreding

Ajax-doelman Onana voor jaar geschorst vanwege dopingovertreding

Ajax-doelman Onana voor jaar geschorst vanwege dopingovertreding
05-02-2021 12:03 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese voetbalbond UEFA heeft doelman André Onana van Ajax voor een jaar geschorst vanwege een dopingovertreding. Bij de doelman werd op 30 oktober tijdens een controle buiten de wedstrijden om furosemide in zijn urine aangetroffen. Dat is een vochtafdrijvend middel, dat wordt gezien als maskeringsmiddel voor prestatiebevorderende producten. Het staat daarom op de verboden lijst van het mondiale antidopingbureau WADA. De schorsing gaat per direct in en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal.

Ajax gaat in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS. Volgens de koploper van de Eredivisie heeft Onana per ongeluk het middel binnengekregen via een tabletje dat hij nam omdat hij zich die dag niet lekker voelde. Ajax meldt dat de keeper uit Kameroen zich vergiste in het product en een Lasimac-tablet slikte dat was voorgeschreven aan zijn vrouw.

"Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatiebevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport", zegt algemeen directeur Edwin van der Sar. "Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor André zelf, maar zeker ook voor ons als club. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren."

Onana legde zijn positieve test een dag voor de gewonnen competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard (5-2) af. Drie dagen eerder had hij met Ajax in de Champions League met 2-2 gelijkgespeeld bij Atalanta.

Trainer Erik ten Hag beschikt met Maarten Stekelenburg over een ervaren reservekeeper. Hij kan ook een beroep doen op de jonge Kjell Scherpen. Ajax ontvangt zondag FC Utrecht in de Johan Cruijff ArenA.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen