Clicky

 
Transport Online - 'Niet schaatsen op ondergelopen uiterwaarden'

'Niet schaatsen op ondergelopen uiterwaarden'

'Niet schaatsen op ondergelopen uiterwaarden'
05-02-2021 10:47 | Binnenland | auteur ANP

APELDOORN - Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt schaatsliefhebbers om niet te gaan rijden op ondergelopen uiterwaarden langs de grote rivieren. Die uiterwaarden zullen snel in ijsvlaktes veranderen als het zo hard gaat vriezen als verwacht, maar de ijsvloer kan makkelijk breken. Dat is gevaarlijk, aldus heemraad Patrick Gaynor vrijdag.

Waterschappen laten de uiterwaarden langs de grote rivieren gecontroleerd onderlopen als het hoogwater is. Daar zijn die gebieden ook voor bedoeld. Nu het hoogwater is, zijn overal enorme watervlaktes te zien.

Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn zaterdagavond het hoogste punt zal bereiken en dan op ongeveer 14,50 meter boven NAP bij Lobith staat. Het hoge water houdt naar verwachting een aantal dagen aan. Zo'n hoge waterstand is voor het laatst in 2018 voorgekomen.

Het waterpeil in ondergestroomde uiterwaarden beweegt mee met dat van de rivier. Het water kan dus onder het ijs wegzakken. Als dat gebeurt, zal de ijsvloer aan de kanten breken en scheuren. Schaatsers kunnen niet zien hoe diep het water onder het ijs is. Vallei en Veluwe raadt daarom aan alleen op bevroren sloten te gaan schaatsen.

Foto's

  • Hurkmans
    Hurkmans

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions