Clicky


OM eist 10 jaar cel voor fatale steekpartij in Oosterwolde

OM eist 10 jaar cel voor fatale steekpartij in Oosterwolde
04-02-2021 17:40 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie eist tien jaar cel tegen een 34-jarige man voor een fatale steekpartij in het Friese Oosterwolde. De officier van justitie spreekt van doodslag.

De in Leeuwarden wonende verdachte ging op 4 april bij zijn ex-vriendin langs om hun kinderen te brengen. De voormalige partners waren al enige tijd uit elkaar. De nieuwe vriend van de vrouw was in haar woning in Oosterwolde toen de verdachte binnenstapte.

Er ontstond een worsteling tussen de mannen, waarbij de verdachte een groot mes uit de keuken pakte. Uit noodweer, zei hij donderdag in de rechtbank in Leeuwarden. Hij ontkent te hebben gestoken. Het slachtoffer was volgens hem tijdens de worsteling meerdere keren tegen het mes gelopen.

Het OM vindt dit gezien het letsel ongeloofwaardig. Het 44-jarige slachtoffer uit Bovensmilde (Drenthe) liep vijf diepe steekwonden op, onder andere in de borst, rug en armen. Daarbij werd zijn hart geraakt, de fatale wond. Het slachtoffer reed na de vechtpartij weg in zijn auto. Bij een tankstation zakte hij in elkaar. Hij overleed even later in een ambulance. De man zou ook tegen anderen hebben gezegd dat hij heeft gestoken.

Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs voor moord met voorbedachten rade. Zo had de verdachte het mes niet meegenomen naar de woning. Deskundigen hebben geen persoonlijkheidsstoornissen bij de man kunnen vaststellen, maar hij zou wel stressgevoelig zijn.

De verdachte, die in de rechtbank een paar keer in huilen uitbarstte, heeft na de confrontatie ook zijn ex mishandeld, aldus het OM. Zij was naar de badkamer gevlucht.

De twee mannen hadden een jaar eerder al eens gevochten. Volgens de advocaat was de nieuwe partner veel sterker. "Hij kwam als een rugbyspeler op mijn cliënt af." Dat de verdachte een mes vasthad, wil volgens de raadsman niet nog zeggen dat hij het slachtoffer wilde doden. "Hij probeerde zijn belager van zich af te houden." De advocaat wil vrijspraak.

De rechtbank doet 18 februari uitspraak.