Transport Online - Twaalf verdachten van opruiing in Noord-Nederland voor de rechter

Twaalf verdachten van opruiing in Noord-Nederland voor de rechter

Twaalf verdachten van opruiing in Noord-Nederland voor de rechter
04-02-2021 15:00 | Binnenland | auteur Redactie

GRONINGEN - In Noord-Nederland zijn er, in vergelijking met andere delen van Nederland, geen grote rellen en plunderingen geweest na het ingaan van de avondklok. Wel is een aantal aanhoudingen verricht voor opruiing en oproepen tot rellen. Geen van de verdachten zit in voorlopige hechtenis. Twaalf van hen hebben een dagvaarding ontvangen, meldt het Openbaar Ministerie.

Dat het in Noord-Nederland rustig is gebleven is mede te danken aan de goede voorbereiding van de politie in samenwerking met gemeenten en OM. Er was ingezet op veel politie op straat en gemeentewerkers in de wijken en dat heeft resultaat gehad.

Ook heeft de politie de berichten op social media goed in de gaten gehouden. Daar waar het kon werden personen die opriepen tot geweld of het overtreden van de avondklok direct getraceerd en aangehouden. Zo konden mogelijke ongeregeldheden voorkomen worden.

In totaal zijn in de periode 24 tot en met 28 januari 22 personen aangehouden voor opruiing en het oproepen tot rellen. Het gaat hierbij om 12 minderjarigen en 10 meerderjarigen.

Negen minderjarigen hebben een dagvaarding gekregen voor een kinderrechterzitting, één minderjarige wordt opgeroepen voor een OM-zitting en in twee zaken moet het OM nog een vervolgingsbeslissing nemen. In verband met de privacy wordt verder geen gedetailleerde informatie gegeven over deze zaken.

Van de meerderjarige verdachten zullen er zich drie moeten verantwoorden op 10 februari 2021 tijdens een snelrechtzitting in Assen. Het gaat hier om twee verdachten op verdenking van oproepen tot rellen in Drachten, en één voor opruiing in Burgum.

De zaak tegen de persoon die werd verdacht van het oproepen tot rellen in Meppel via Snapchat is geseponeerd. Hij is ten onrechte als verdachte aangemerkt. In de overige zaken zal nog een nadere beoordeling plaatsvinden, of is de strafzitting later dit jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen