Transport Online - Shell lijdt in 2020 megaverlies van 21,7 miljard dollar als gevolg van coronacrisis

Shell lijdt in 2020 megaverlies van 21,7 miljard dollar als gevolg van coronacrisis

Shell lijdt in 2020 megaverlies van 21,7 miljard dollar als gevolg van coronacrisis
04-02-2021 09:06 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP/BLOOMBERG

DEN HAAG - Olie- en gasconcern Shell heeft afgelopen jaar zijn grootste verlies ooit in de boeken gezet als gevolg van de coronacrisis. Flinke afschrijvingen tijdens de eerste lockdown zorgden eerder al voor het grootste kwartaalverlies in de geschiedenis van het bedrijf. En dat heeft Shell niet meer goed kunnen maken. In het vierde kwartaal werden opnieuw rode cijfers geschreven.

Onder de streep kwam Shell uiteindelijk 21,7 miljard dollar tekort. Een jaar eerder behaalde het Brits-Nederlandse bedrijf nog 15,8 miljard dollar winst.

Shell had er veel last van dat er minder vliegtuigen vlogen, minder auto's rondreden en de industrie in een lagere versnelling draaide. Daardoor was er minder vraag naar olie en gas en stortten de olieprijzen tijdelijk in. Deze werden zelfs voor het eerst negatief en handelaren moesten op een gegeven moment betalen om hun olie van de hand te kunnen doen.

Herstel oliemarkten

In de loop van het jaar lieten de oliemarkten wel wel weer herstel zien, maar in veel landen zijn later toch weer nieuwe lockdowns aangekondigd. Dat drukte de brandstofverkopen en de situatie zorgde ook voor lagere marges op bijvoorbeeld raffinaderijproducten. In het vierde kwartaal was daardoor sprake van zo'n 4 miljard dollar verlies, waarmee de resultaten beduidend slechter waren dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

De coronacrisis noopte Shell al tot forse ingrepen. Zo werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend voor de aandeelhouders verlaagd. Daarnaast kondigde Shell aan wereldwijd 7000 tot 9000 banen te gaan schrappen, ruwweg een tiende van het totale personeelsbestand. In Nederland verdwijnen er ongeveer negenhonderd arbeidsplaatsen.

Sterke balans

"2020 was een buitengewoon jaar", concludeert topman Ben van Beurden. Volgens hem heeft Shell "harde maar doortastende maatregelen" genomen en is het ondanks alles toch nog gelukt om het jaar af te sluiten met een sterkere balans. Ook benadrukte hij dat Shell zich ervoor inzet om het dividend weer te laten groeien. Voor het eerste kwartaal van dit jaar voorziet Van Beurden per aandeel ongeveer 4 procent meer uitbetaling.

Volgens Shell ligt de wereldwijde vraag naar olie nu nog zo'n 5 tot 7 procent onder het niveau van voor de crisis. Maar Van Beurden verwacht dat de vraag in de tweede helft van dit jaar een sterk herstel zal laten zien, om volgend jaar weer op een normaal niveau te komen. Volgens Van Beurden zal er de komende jaren ook nog veel vraag naar gas bijkomen, omdat veel landen afstappen van kolenenergie en in gas een goed alternatief zien.

Shell komt volgende week nog met een nieuwe update over zijn strategie als het gaat om de overgang naar hernieuwbare energie. Critici vragen zich al langer af of Shell wel voldoende investeert in bijvoorbeeld windenergie. Follow This, een verbond van 'groene', activistische aandeelhouders, stelt dat als Shell eerder aan de energietransitie was begonnen, het concern waarschijnlijk veel minder hard was geraakt door deze oliecrisis.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,854
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen