Clicky

 
Transport Online - Exporteurs bij start van het jaar minder positief over 2021

Exporteurs bij start van het jaar minder positief over 2021

Exporteurs bij start van het jaar minder positief over 2021
04-02-2021 08:57 | Algemeen | auteur Redactie

ZOETERMEER - Exporterende bedrijven zijn de afgelopen maand minder positief geworden over de bedrijfsvooruitzichten voor 2021 dan de maanden ervoor. De verwachte gemiddelde omzetdaling voor 2021 bedraagt 26 procent bij bedrijven die negatieve impact ervaren van de coronacrisis. Dat was in het vierde kwartaal van 2020 nog 22 procent.

Het aantal bedrijven dat juist profijt heeft van de crisis is teruggevallen van 12 procent in het laatste kwartaal van 2020 naar 10 procent in januari 2021. Dit blijkt uit de maandelijkse Corona Monitor van evofenedex, de ondernemersvereniging voor handels- en productiebedrijven en kredietverzekeraar Atradius.

”Met deze cijfers zitten we feitelijk weer in de situatie van de spiraal naar beneden”, aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex.

”Dat baart ons zorgen omdat ook de komende maanden, in verband met de vele lockdowns in Europa en wereldwijd, er niet veel beter op zullen worden. Het geeft nog maar eens aan dat de situatie niet van vandaag op morgen is opgelost en dat de verwachtingen voor 2021 naar beneden worden bijgesteld. De opkomst van nieuwe virusvarianten in december heeft geleid tot een toename van onzekerheid bij bedrijven over de duur van en de weg naar economisch herstel. De nieuwe varianten hebben grote impact op de routekaarten naar versoepeling van maatregelen. Dit leidt ook direct tot complexere problematiek in de logistieke netwerken van wegtransport, luchtvracht en zeevracht. Het is een lange weg, waar bedrijfsleven en overheid elkaar samen doorheen moeten slepen om nog grotere of zelfs onherstelbare schade aan de maatschappij en economie en banenverlies te voorkomen."

Nog steeds ervaart ruim 50 procent van de bedrijven negatieve impact op de bedrijfsvoering. Dat getal is licht beter dan in het vierde kwartaal van 2020. Het gaat daarbij naast de financiële impact vooral om vraaguitval en ook logistieke uitdagingen.

Koopman: “Vooral de verstoringen bij zeevracht en de grote prijsstijgingen vallen hier op, maar ook deels de problemen bij vervoer over de weg. Vermoedelijk heeft dat laatste niet alleen te maken met de coronapandemie maar meer met brexit. Begin januari is de overgangsperiode van 2020 ten einde gekomen en met het nieuwe handelsakkoord van vlak voor kerst is de harde brexit een feit. Hoewel grote verstoringen zijn uitgebleven, mede omdat de volumes in de eerste maand duidelijk lager lagen dan normaal, geven de cijfers natuurlijk wel aan dat het ondernemers niet helpt in hun bedrijfsvoering.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden