Clicky


Canada bestempelt Proud Boys tot terreurgroep

Canada bestempelt Proud Boys tot terreurgroep
03-02-2021 19:56 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

OTTAWA - Als eerste land ter wereld heeft Canada de extreemrechtse Proud Boys tot terreurorganisatie bestempeld. De neofascistische bewapende beweging was betrokken bij de dodelijke bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari.

Het Canadese parlement had premier Trudeau opgeroepen om de militie te verbieden. Er werd toen al bewijs tegen de Proud Boys verzameld om de ultranationalistische groepering op de zwarte lijst te zetten. De racistische beweging heeft nu geen toegang meer tot bankrekeningen in Canada. Ook kunnen de autoriteiten eigendommen in beslag nemen. Trudeau omschreef de stormloop op het Capitool als afschuwelijk en een aanval op de democratie.

De Proud Boys zijn in 2016 opgericht door de Canadees Gavin McInnes, die ook bekend is als medeoprichter van Vice Media. McInnes trok zich ongeveer een jaar later terug. De Proud Boys vinden zichzelf westerse chauvinisten die vooral niet "politiek correct" willen zijn.

De Canadese autoriteiten hebben ook drie andere extreemrechtse groepen verboden van blanken die zich superieur wanen aan anderen, waaronder de Russische Keizerlijke Beweging. Verder kwamen negen islamitische organisaties op de zwarte terreurlijst.