Clicky

 
Transport Online - Verlopen rijbewijzen, vaarbewijzen en code 95 mogelijk in hele EU langer geldig

Verlopen rijbewijzen, vaarbewijzen en code 95 mogelijk in hele EU langer geldig

Verlopen rijbewijzen, vaarbewijzen en code 95 mogelijk in hele EU langer geldig
03-02-2021 13:36 | Transport | auteur Redactie | ANP

BRUSSEL - Wiens rijbewijs, code 95, vaarbewijs of apk tussen september vorig jaar en juni dit jaar verloopt, mag mogelijk nog tot de zomer of nog langer doorrijden. EU-landen moeten zulke en andere certificaten die in coronatijd moeilijk kunnen worden vernieuwd met tien maanden kunnen verlengen, vinden ze.

"Nu de coronacrisis aanhoudt, doet de Europese Unie wat nodig is" om te voorkomen dat bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs in de knel komen, zegt de vervoersminister van Portugal, dat dit halfjaar de EU voorzit. Maar het voorstel moet volgens minister Pedro Nuno Santos ook gewone automobilisten uit de brand helpen die anders mogelijk niet meer de weg op hadden gemogen.

In mei vorig jaar werden rijbewijzen, vaarbewijzen en verwante certificaten, die in heel de EU geldig zijn, ook al eens met een halfjaar of nog langer verlengd. De houder van zo'n al verlengd document kan nog een halfjaar respijt krijgen, als het aan de EU-landen ligt. Desnoods tot 1 juli, als de verantwoordelijke instanties achterop zijn geraakt en de wachtrij lang is.

De lidstaten moeten het nog eens worden met het Europees Parlement over de verlenging, maar dat lijkt geen obstakel. Ze maken in ieder geval haast. Als het ervan komt, beslist ieder EU-land zelf of mensen inderdaad nog even mogen doorrijden met een verlopen rijbewijs. Als een land dat toestaat, is het bewijs ook geldig in de rest van de EU.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,481
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats