Clicky

 
Transport Online - Vijf nieuwe Scania's voor Frank van Spreuwel

Vijf nieuwe Scania's voor Frank van Spreuwel

Vijf nieuwe Scania's voor Frank van Spreuwel
03-02-2021 11:57 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

EINDHOVEN - Recent kreeg Frank van Spreuwel directeur mede-eigenaar van het gelijknamige transportbedrijf in Eindhoven de sleutels van vijf nieuwe Scania P250 4x2 bakwagens met de verlengde CP17 dagcabine en een hoog dak. Over zijn keus voor het merk is hij heel duidelijk: "De trucks zijn veilig, comfortabel en bieden een prima TCO."

Van Spreuwel ontstond in 1992 toen vader C. van Spreuwel met drie auto’s van huis uit een transportbedrijf begon. Inmiddels hebben zijn zonen Kees en Frank het stokje overgenomen en vervoert het bedrijf dagelijks met een wagenpark van 90 voertuigen door het grootste deel van Nederland, België en een stukje Duitsland. De laatste 10 jaar komen daar steeds meer Scania’s bij. “We hebben er dit jaar weer acht gekocht, waarvan er nu de eerste vijf zijn uitgeleverd en de overige drie begin volgend jaar komen", vertelt Frank. "Daarmee is inmiddels ruim een kwart van ons wagenpark Scania."

Van Spreuwel is goed te spreken over de Scania met de CP17-cabine. “De TCO is prima en de verlengde dagcabine met een hoog dak geeft net wat meer ruimte. Dit telt omdat wij sinds enige jaren standaard ook een koelkast laten monteren. De zomers worden steeds warmer en dan is het wel fijn als de jongens een koel flesje bij de hand hebben en hun boterhammen koel kunnen bewaren. Ook de chauffeurs vinden het een fijne truck en noemen de excellente zichthoeken, de goede spiegelbezetting en de comfortabele instap. Dat zicht verbeteren wij nog met twee camera’s. Eén als frontzicht en eentje achterop. Want extra veiligheid vinden wij, net als een paar flitsers geen overbodige luxe. Wij rijden heel veel goederen voor opdrachtgevers als Hornbach van de winkels naar de klant. Dan zit je altijd in de stad of in woonwijken en daar staat een chauffeur vaak ook even, want veelal gaat het om grotere bouwmaterialen.”

Van Spreuwel rijdt gemiddeld ca. 90.000 kilometer per jaar met de auto’s. “We houden ze zo’n acht tot tien jaar. Maar bij ons is het aantal leveringen eigenlijk belangrijker. Onze bestelauto’s nemen dagelijks zo’n 25 adressen mee, onze trucks een 20. Dat klinkt niet veel maar is toch bij elkaar zo’n 2.000 zendingen per dag. Gelukkig hebben wij flink geïnvesteerd in IT. De hele planning is geautomatiseerd dat scheelt veel werk.”

“Daarbij proberen wij ook zo slim mogelijk te rijden. Want wij halen tijdens het uitleveren ook al meteen alle af te leveren artikelen voor de volgende dag vanaf onze opdrachtgevers naar Eindhoven toe. Dus de meeste auto’s gaan vol weg en komen vol terug. Daarbij rijden we niet altijd door heel Nederland. Als Van Spreuwel zijn we ook aangesloten bij Netwerk Benelux. Voor sommige zendingen is het efficiënter om die daaraan mee te geven, net als wij ook zendingen vanuit het Netwerk bezorgen. Dat scheelt kilometers en daarmee ook CO2-uitstoot.

Sowieso let Van Spreuwel op verbruik en uitstoot. “Wij hebben een externe trainer die onze chauffeurs begeleidt op zuinig, schadevrij en maatschappelijk verantwoord rijden. Ons hele chauffeurskorps wordt minimaal twee keer per jaar getraind. Maar hebben we nu een chauffeur bij wie het verbruik te hoog is of die teveel schade rijdt, dan zit die de week daarop al bij Riné. Dat houdt de chauffeurs efficiënt en dat draagt bij aan een goede TCO. En daarmee gaan we steeds verder. Nu hebben we weer een heel traject rond goed tachograafgebruik opgezet. Want de balans tussen 20 adressen doen en op tijd pauze houden, is wel eens een uitdaging. En al is dat bij ons een stuk minder omdat ons planningsysteem die pauzes al automatisch inroostert in de dagelijkse ritplanning, het kan altijd beter. En ook met het bedienen van de tachograaf op zaken als rijden, rusten en werken moet je goed omgaan.”

Of de periodieke trainingen ook duidelijk bijdragen aan een beter schadeverloop vindt Frank wat moeilijk te zeggen. “Dat komt vooral omdat wij ook elk jaar groeien. Dus zelfs als het aantal schades gelijk blijft, zakt het eigenlijk want je kilometrage neemt toe. Maar ik denk dat we alles in overweging nemend, wij het elk jaar beter doen.”

Van Spreuwel is een echt familiebedrijf. Zo is broer Cees mede DGA, doet zijn vrouw onder meer personeelszaken en zitten hun zoons en dochter ook in het bedrijf. “Dat stralen we ook uit richting onze medewerkers. Nu kan het even niet. Maar normaal gesproken drinken we op vrijdagmiddag met zijn allen gezellig een glas in de kantine en zijn er bitterballen. Het verloop is dan ook gering.”

Net als Van Spreuwel met zijn logistieke dienstverlening zijn opdrachtgevers optimaal wil ontzorgen, verwacht hij dat ook van zijn truckdealer. “Wat dat betreft hebben wij hele korte lijnen en een heel goed contact met Scania Eindhoven. Al onze Scania’s staan onder een full service reparatie en onderhoudscontract. Daar hebben wij geen omkijken naar want dat deel verzorgt de dealer helemaal voor ons. Kunnen wij doen waar wij goed in zijn: stipt, schadevrij en op tijd bezorgen.”

Foto's

 • Wezenberg
  Wezenberg
 • VDM Verhuur
  VDM Verhuur
 • VDM Verhuur
  VDM Verhuur
 • VDM Verhuur
  VDM Verhuur

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats