Clicky

 
Transport Online - Schoolleiders: advies OMT is niet werkbaar

Schoolleiders: advies OMT is niet werkbaar

Schoolleiders: advies OMT is niet werkbaar
02-02-2021 20:02 | Coronavirus | auteur ANP

UTRECHT - Terwijl de verschillende bonden rondom scholen en het ministerie van Onderwijs nog met elkaar in gesprek zijn over hoe de basisscholen vanaf 8 februari weer kunnen openen, stellen schoolleiders dat "de OMT-adviezen voor veel scholen niet werkbaar" zijn. Dat zegt een woordvoerder van de Algemene Verenging Schoolleiders (AVS).

"In het OMT zitten ook geen schoolleiders", verklaart de woordvoerder de kritiek uit de achterban. "Zij zijn net zo min onderwijsexperts als dat wij virologen zijn." De bestuurders wachten berichtgeving over de protocollen dan ook af, maar ze gaan "er niet vanuit dat de dingen die het OMT heeft gezegd, ook zomaar overgenomen worden. Die adviezen moeten eerst verder worden uitgezet."

Een niet werkbaar advies is volgens de bestuurders bijvoorbeeld het opdelen van leerlingen in duo's, die dan van elkaar geen afstand hoeven te houden maar wel van de andere klasgenoten. "Opdelen in groepjes wordt heel lastig, dat vraagt veel organisatie en je krijgt dan heel veel verschillende groepjes in een ruimte", legt de AVS-woordvoerder uit. Daar moet dan op worden toegezien, naast het lesgeven.

Dilemma van leidinggevenden

Het voorbeeld kenmerkt volgens AVS het dilemma van leidinggevenden. "Uit onze peiling van afgelopen weekend komt naar voren dat 79 procent van de schoolleiders in het belang van de leerlingen de scholen wil openen. 58 procent wil open in het belang van de leraren, een verschil van ruim 20 procent. Het geeft aan waar de schoolleiders mee zitten: het belang van onderwijskwaliteit enerzijds en veiligheid anderzijds."

Omdat "tot nu toe alles zeer onduidelijk is", hoopt AVS uiterlijk woensdag concrete protocollen te hebben. "Anders wordt het te krap om het te organiseren voor maandag." Dat er snel meer duidelijkheid moet komen, gaven ook de leden van bijna zeshonderd schoolbesturen van de PO-Raad dinsdagochtend aan. Tijdens de online vergadering van het primair onderwijs zeiden de leden graag op 8 februari de deuren te openen, "mits voldoende ruimte wordt geboden om onderwijs in te richten zoals bij hen past en verantwoord is voor het onderwijspersoneel", meldt de koepel van basisscholen.

Andere partners

De PO-Raad werkt met andere partners in het veld uit tot protocollen. Daarbij is het uitgangspunt dat openstelling van scholen "veilig, verantwoord en uitvoerbaar is, en dat niemand gehouden mag worden aan het onmogelijke". De koepel dringt erop aan dat er maximaal ruimte moet zijn om rekening te houden met de eigen situatie en context van de school.

Dinsdag heerst er nog veel duidelijkheid over het testbeleid en ook "het huidige snottebellenbeleid, waarbij leerlingen met lichte verkoudheidsklachten naar school mogen", levert vanwege de veiligheid voor het personeel veel discussie op. Daarom heeft de PO-Raad bij het ministerie van OCW aangegeven dat dit beleid onhoudbaar is en aangepast moet worden naar: kinderen met verkoudheidsklachten zijn niet meer welkom op school. Het OMT buigt zich hier nog over, meldt de PO-Raad dinsdag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions