Clicky

 
Transport Online - Oppositieleider Aleksej Navalni veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Oppositieleider Aleksej Navalni veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Oppositieleider Aleksej Navalni veroordeeld tot 3,5 jaar cel
02-02-2021 19:42 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni moet alsnog de gevangenis in. Hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar. De aanklager had 2,5 jaar geëist, melden Russische media.

Navalni kreeg ruim zes jaar geleden in een omstreden proces 3,5 jaar cel wegens fraude, maar voorwaardelijk. Rechters in Moskou hebben nu bepaald dat die voorwaarden zijn geschonden en dat de bekende regimecriticus daarom alsnog de cel in moet. Omdat hij al een jaar huisarrest heeft gehad, betekent het dat Navalni nog 2,5 jaar moet zitten, en wel in een strafkolonie.

Navalni luisterde kalm naar het vonnis, aldus Russische media. Maar echtgenote Julia barstte in tranen uit. De verdediging van Navalni is van plan in beroep te gaan. Hij blijft in hechtenis in afwachting van het beroep. "Geen woorden", twitterde het kantoor van Navalni na de uitspraak. Aanhangers riepen meteen op tot nieuwe protesten.

Vergiftiging

De Kremlincriticus werd op 17 januari meteen gearresteerd na zijn terugkeer uit Duitsland, waar hij lange tijd was behandeld na een vergiftiging in Rusland. Duizenden mensen hebben voor zijn vrijlating betoogd.

Navalni is vooral bekend geworden door zijn campagnes op internet tegen machtsmisbruik en corruptie onder miljardairs en bestuurders in en rond het Kremlin. Hij geldt inmiddels als de belangrijkste politieke rivaal van president Poetin, die al ruim twintig jaar regeert.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,091
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions