Clicky


Rijkswaterstaat bereidt zich voor op hoogwater in de Rijn

Rijkswaterstaat bereidt zich voor op hoogwater in de Rijn
02-02-2021 14:05 | Binnenvaart | auteur Redactie

DEN HAAG - Rijkwaterstaat bereidt zich voor op een hoogwatergolf op de Rijn. Veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland zorgen voor een stijging van de waterstand in de Rijn bij Lobith eind deze week tot 14,30 m boven NAP.

Als de waterstand boven de 12 m boven NAP komt, treden de rivieren buiten de oevers en zijn maatregelen nodig. Door slim watermanagement weet Rijkswaterstaat hoeveel water er aankomt en zorgen we ervoor dat het water vlot en veilig naar de zee kan worden afgevoerd.

Bij hoogwater op de rivieren kan Rijkswaterstaat verschillende maatregelen nemen om het water versneld af te voeren naar zee, zoals het openen van de stuwen op bijvoorbeeld de Maas en Rijn. Rijkswaterstaat heeft inmiddels de stuwen in de Nederrijn-Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend. Ook is de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gesloten. Deze kering tussen Ravenswaaij en Tiel beschermt het achterland in het westen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek. De scheepvaart moet omvaren via de Prinses Marijkesluizen.

Bovendien staan de Haringvlietsluizen op een kier. Deze sluizen liggen tussen de monding van het Haringvliet en de Noordzee en regelen het waterpeil op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan. In het geval van hoogwater op de Rijn of Maas voeren de sluizen een groot deel van het toegestroomde water af naar de Noordzee. Er wordt dan dus volop gespuid in zee.

Rijkswaterstaat verwacht dat het water na het weekeinde weer gaat zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt, is een nieuwe stijging ook mogelijk. Rijkswaterstaat is extra alert en meet nauwgezet hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoe hoog de waterstanden zijn langs de kust en op de grote meren.