Clicky


Circa 120 arrestaties rond gerechtsgebouw van proces Navalni

Circa 120 arrestaties rond gerechtsgebouw van proces Navalni
02-02-2021 10:51 | Buitenland | auteur ANP/DPA

MOSKOU - Rond het gerechtsgebouw in Moskou waar de zaak tegen oppositieleider Aleksej Navalni wordt behandeld, heeft de politie naar schatting 120 betogers aangehouden. Aanhangers van Navalni demonstreren er voor zijn vrijlating. De politie riep iedereen op weg te gaan. Navalni, die op 17 januari na een medische behandeling in Duitsland terugkeerde in Rusland, werd bij aankomst in Moskou gearresteerd wegens schending van voorwaarden waarmee hij op vrije voeten was. Hij was in Duitsland na een vergiftiging, die volgens Navalni was bevolen door het Kremlin.

Volgens plaatselijke media eisen de aanklagers nu dat Navalni's voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar wordt omgezet in een echte celstraf en dat er een boete wordt opgelegd van omgerekend bijna 5500 euro.

Navalni is in omstreden processen ruim 6 jaar geleden wegens fraude tot de celstraf veroordeeld, maar hij hoefde die onder voorwaarden niet uit te zitten. In augustus werd hij op verkiezingspad in het verre oosten van Rusland met een gif bestookt. Hij overleefde onder meer door de behandeling in Duitsland. Daar werd hij in september uit het ziekenhuis ontslagen en hij keerde vorige maand terug naar Rusland.