Transport Online - Port of Antwerp installeert slimme bolders met sensoren

Port of Antwerp installeert slimme bolders met sensoren

Port of Antwerp installeert slimme bolders met sensoren
02-02-2021 10:26 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ANTWERPEN - Port of Antwerp en technologiebedrijf Zensor slaan de handen in elkaar om de veiligheid aan de kaaimuren te verhogen. Zensor ontwikkelde hiervoor de Bollard Monitor, een digitale sensor die de spanning op een bolder meet. De eerste vijf Bollard Monitors zijn inmiddels geïnstalleerd aan de Noordzeeterminal, binnenkort staan er nog vijf gepland. 

De haven van Antwerpen telt zo’n 120,6 km aan kaaimuren en 7000 meerpalen en bolders. Hieraan bevestigen schepen hun touwen wanneer ze aanmeren. Zo bewegen schepen niet tijdens het lossen en laden. Bij wind of storm zetten scheepstouwen van grote zeeschepen een enorme trekkracht op de meerpalen en bolders. Bolders zijn met hun bout -of ankerverbindingen op dat vlak gevoeliger dan meerpalen. Als zo’n bolder - 650 kg aan staal - los zou komen, bestaat het risico dat een schip afdrijft of dat er gewonden vallen. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn dus aan de orde.

Digitale oplossing verhoogt veiligheid

Om de spanning in de boutverbinding van bolders te meten en te waarschuwen wanneer een bolder dreigt los te komen of af te breken, lanceerde Port of Antwerp in 2020 een oproep om hiervoor een digitaal systeem te bedenken. Uit de vijf inzendingen, werd de ‘Bollard Monitor’ van het Brusselse technologiebedrijf Zensor als winnaar gekozen. De Bollard Monitor bestaat uit twee ingebouwde sensoren, die de spanning en spanningswisselingen op het montagesysteem meten. Het systeem verzendt iedere 15 minuten de informatie, die permanent wordt geregistreerd, via een draadloze verbinding en visualiseert deze via een dashboard. Deze data zal de operationele dienst helpen om het preventief onderhoud van de bolders te optimaliseren.

Tom Cornelissen, Sales Manager Zensor: “Zensor maakt de bolders in de Antwerpse haven intelligent. In plaats van de controles ter plaatse, zullen de sensoren volautomatisch en direct aangeven wanneer de boutverbindingen van bolders overbelast worden. De technische diensten van Port of Antwerp kunnen de reële belasting van de bolders live bekijken via het online Zensor platform. Het systeem zal een alarm uitsturen, wanneer een bout loskomt. Dit is niet alleen veel efficiënter voor het onderhoud, het zorgt ook voor een verhoging van de veiligheid. De gemeten data van de bolders wordt gekoppeld aan operationele data vanuit het Havenbedrijf. Het intelligent verwerken van die gecombineerde data zorgt voor extra inzichten en context rond de belasting van die bolders.”

Erwin Verstraelen, Chief Digital Information & Innovation Officer Port of Antwerp: "Als onderdeel van onze visie om een digitaal zenuwstelsel over de fysieke haven te leggen, hebben we sensoren aangebracht op een aantal bolders. Hiermee willen we de invloed van grote trekkracht meten wat zal helpen om het onderhoud efficiënter in te plannen. Een mooi voorbeeld van hoe we innovatie en partnerships inzetten om de veiligheid in onze haven te verhogen.”

Annick De Ridder, havenschepen: “Met dit staaltje innovatie maken we niet enkel onze haven veiliger en efficiënter maar kunnen we ook een inspiratiebron zijn voor andere havens. Door onze haven te blijven inzetten als proeftuin voor technologische vernieuwing blijven we hier een voortrekkersrol opnemen.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen